wtorek, 21 sierpnia 2012

Zupa - krem brokułowa

Pewnego dnia zostało mi mnóstwo brokułu. Aż żal było wyrzucać. Więc rach-ciach zrobiłam zupkę brokułową. Musiał być krem, bo brokuł i tak był już rozgotowany. Kto ma, zostawia parę różyczek do ozdoby.



Składniki (na 2 porcje):

- 1 spory brokuł,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 l wywaru z warzyw,
- 1 listek lubczyku,
- sól, pieprz i odrobina cukru do smaku.

Sposób wykonania:

W jednym garnku gotujemy brokuł do miękkości. Odkładamy kilka różyczek do wyłożenia na talerz, a resztę miksujemy blenderem. W drugim garnku w wywarze gotujemy marchew i pietruszkę pokrojone w cienkie, krótkie paski. Można też dodać mieszankę warzywną (włoszczyznę). Do gotowych warzyw dodajemy zmiksowany brokuł i doprawiamy.


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam brokuły pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Choć jest dość mało możliwości.

      Usuń
  2. taaaak taka zupka jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i zdrowa, jak większość zupek.Dlatego robię je dość często.

      Usuń
  3. pyszności, u mnie obowiązkowo musi być z czosnkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. od lat, niezmiennie moja ulubiona zupa, ja przyrządzam ją bardzo podobnie, tylko dodaję zielony groszek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Groszek też pasuje i dodaje fajnego smaczku.

      Usuń
  5. Zupkę z Twojego przepisu zrobiłam wczoraj po raz pierwszy na obiad, wszystkim bardzo smakowała. Pyszotka:)k.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...