Dziś przedstawiam kolejny chleb firmy "Chleb Polski", tym razem chleb góralski ciemny. W skład mieszanki wchodzą: mąka pszenna typ 750 (70%), mąka żytnia typ 2000 (28%), sól. Ten chleb, podobnie jak pozostałe tej firmy, można robić na wodzie, maślance, kefirze lub mleku. By podnieść jego wartość o dodatkowe składniki, np. błonnik, można dodać otręby pszenne. Ja dodałam raz siemię lniane, a raz słonecznik.
Składniki:
- 500 g mieszanki mąk,
- 6 g drożdży instant lub 12 g świeżych rozpuszczonych w ciepłej wodzie,
- 340 ml wody o temperaturze 20-25°C.
Sposób wykonania:
Do miski wsypujemy mieszankę mąk, wsypujemy drożdże i wlewamy wodę. Całość mieszamy na jednolitą masę przez około 10-15 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i czekamy aż wyrośnie 30 minut. Ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką deskę, wyrabiamy na podłużny kształt i wkładamy do podłużnej formy (ok. 30 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 210°C, wkładamy ciasto na 10 minut. Po tym czasie skręcamy piekarnik do 180°C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik, a chleb trzymamy w nim jeszcze przez 15 minut. Chleb wyjmujemy i smarujemy lekko wodą.
Polecam posypać chleb np. słonecznikiem, przed włożeniem go do piekarnika. Wtedy najpierw delikatnie moczymy chleb pędzelkiem.Przepis dodaję do akcji:
piekny chlebuś, znakomity
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ostatnio piekę je regularnie, bo na prawdę są pyszne.
UsuńLubię bardzo takie chleby. Pieknie wyrósł. Kradnę przepis do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńNa szczęście z wyrośnięciem nie miałam jak dotąd problemów. Spróbuj, jestem ciekawa wrażeń.
UsuńWygląda świetnie, a i smakuje na pewno pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Smakuje wspaniale.
UsuńJa góralka koniecznie muszę wypróbować tego góralskiego wypieku ;)
OdpowiedzUsuńNo to witam góralkę :). Spróbuj i daj znać, jak to się ma, do rzeczywiście góralskiego chleba, bo jestem ciekawa.
Usuń