Inspiracja pochodzi z książki "Makarony. Wielka księga kucharska".
Składniki:
- makaron penne,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- pół puszki zielonego groszku (może być groszek mrożony),
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii,
- 1/2 kubka słodkiej śmietanki,
- 100 g serka mascarpone,
- sól i pieprz do smaku,
- utarty świeży parmezan.
Sposób wykonania:
Szparagi myjemy i kroimy w kawałki długości 3 cm. Masło topimy w garnuszku i wrzucamy pokrojone szparagi. Jeśli mamy groszek mrożony, dodajemy go do szparagów. Smażymy je ok. 5 minut, po czym dodajemy pietruszkę, bazylię i śmietankę. Jeśli mamy groszek konserwowy, dodajemy go teraz. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy serek mascarpone. Delikatnie wszystko mieszamy i łączymy z ugotowanym al dente makaronem.
Przepis dodaję do akcji:
Z mascarpone i ziołami... Przepyszne. :)
OdpowiedzUsuńOj tak, potwierdzam.
Usuńwyglada tak wiosennie:)
OdpowiedzUsuńFakt, że jest to bardzo lekkie.
UsuńBardzo lubię takie makarony, Twój wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Ja lubię wogóle wszystkie makarony :)
Usuń