czwartek, 9 sierpnia 2012

Penne ze szparagami i świeżymi ziołami

Szparagi są bardzo zdrowe, więc powinniśmy jeść ich sporo. Jednak są dość krótko. Jako, że teraz są one dostępne w przyzwoitej cenie, warto z tego skorzystać. Na przykład zrobić na obiad makaron ze szparagami. Do tej potrawy polecam szparagi zielone.
Inspiracja pochodzi z książki "Makarony. Wielka księga kucharska".


Składniki:

- makaron penne,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- pół puszki zielonego groszku (może być groszek mrożony),
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii,
- 1/2 kubka słodkiej śmietanki,
- 100 g serka mascarpone,
- sól i pieprz do smaku,
- utarty świeży parmezan.

Sposób wykonania:

Szparagi myjemy i kroimy w kawałki długości 3 cm. Masło topimy w garnuszku i wrzucamy pokrojone szparagi. Jeśli mamy groszek mrożony, dodajemy go do szparagów. Smażymy je ok. 5 minut, po czym dodajemy pietruszkę, bazylię i śmietankę. Jeśli mamy groszek konserwowy, dodajemy go teraz. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy serek mascarpone. Delikatnie wszystko mieszamy i łączymy z ugotowanym al dente makaronem.



Przepis dodaję do akcji:
Kuchnia Bardzo Włoska 2012

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...