Składniki:
- 0,5 l zagotowanej gorącej wody,
- 4 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej,
- ewentualnie cukier, jeśli słodzimy kawę.
Sposób wykonania:
Kawę z cukrem zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimną przelewamy do woreczków lub foremek na lód i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.
Takie kawowe kostki/kulki lodu możemy wykorzystać do kawy mrożonej, innych zimnych napojów kawowych czy po prostu zalać zimnym mlekiem.
Pani Izo, robi Pani piękne zdjęcia wszystko wygląda tak apetycznie mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. To zdjęcie nawet sama robiłam :)
UsuńŚwietny pomysł. Tylko i mnie upałów brak :(
OdpowiedzUsuń:/. No to niemiło. Ale kiedyś chyba bywają?
UsuńOh, dopiero początek dnia, ale coś czuję, że przyda mi się dziś taka ochłoda!
OdpowiedzUsuńW takie weekendy, jak ten, połowa lodu schodzi :)
UsuńO właśnie! Kiedy usłyszałam o "ice coffee" dokładnie coś takiego miałam na myśli ;)
OdpowiedzUsuńNo to teraz, jak już wiesz, pozostaje wykorzystywać :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTakie kulki są świetnym dodatkiem do mrożonej kawy, którą często przygotowuję sama w domu. Zawsze serwuję ją w specjalnych szklankach do takich napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/szklanki i podaję razem z słomką. Uwielbiam ją pić zwłaszcza w lato, gdy na dworze jest bardzo gorąco. Polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuń