piątek, 27 lipca 2012

Kawowe kulki lodu

Upały powodują, że często sięgamy do przepisów na kawę mrożoną, czy inne chłodne napoje. Dodajemy do nich lody i często lód w kostkach. Idealnym rozwiązaniem jest zamrożenie kawy i dodawanie jej do zimnych napojów, zamiast zwykłych kostek lodu, które po rozpuszczeniu rozcieńczają nasz napój.




Składniki:

- 0,5 l zagotowanej gorącej wody,
- 4 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej,
- ewentualnie cukier, jeśli słodzimy kawę.

Sposób wykonania:

Kawę z cukrem zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimną przelewamy do woreczków lub foremek na lód i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.
Takie kawowe kostki/kulki lodu możemy wykorzystać do kawy mrożonej, innych zimnych napojów kawowych czy po prostu zalać zimnym mlekiem.



8 komentarzy:

  1. Pani Izo, robi Pani piękne zdjęcia wszystko wygląda tak apetycznie mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. To zdjęcie nawet sama robiłam :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł. Tylko i mnie upałów brak :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :/. No to niemiło. Ale kiedyś chyba bywają?

      Usuń
  3. Oh, dopiero początek dnia, ale coś czuję, że przyda mi się dziś taka ochłoda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takie weekendy, jak ten, połowa lodu schodzi :)

      Usuń
  4. O właśnie! Kiedy usłyszałam o "ice coffee" dokładnie coś takiego miałam na myśli ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to teraz, jak już wiesz, pozostaje wykorzystywać :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...