czwartek, 26 lipca 2012

Bób z zapiekanymi pomidorkami

Gdy tylko zobaczyłam ten przepis u Malwinny, od razu wiedziałam, że zrobię tę potrawę. Zwłaszcza, że bób lubię i akurat go kupiłam. Dotychczas go po prostu gotowałam i jadłam z bułką tartą. Przyznam, że dodatek pomidorów jest bardzo istotny, gdyż powoduje, że bób jest znacznie lżejszy. Dla mnie to połączenie jest idealne i do tego efektowne. Gorąco polecam.



Składniki:

- 0,5 kg bobu,
- 30 dag pomidorków koktajlowych,
- 2 ząbki czosnku (ja akurat go nie dodałam, gdyż jechaliśmy na wesele i nie chcieliśmy nim zionąć),
- 2 łyżeczki posiekanego koperku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ale sprawdzamy, by środek był miękki, a nie skórka, gdyż po ugotowaniu i tak ją zdejmujemy, a nie chcemy by zrobiła się papka. W tym czasie umyte pomidorki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu, solimy i pieprzymy, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.
W miseczce mieszamy ze sobą cytrynę, oliwę oraz przyprawy. Dodajemy też koperek. Obrany bób i upieczone pomidorki łączymy z posiekanym czosnkiem, zalewamy przygotowanym sosem i całość delikatnie mieszamy. Najlepiej smakuje na ciepło.


Przepis dodaję do akcji:
Pomidorowe inspiracje

5 komentarzy:

  1. Miło mi, że wykorzystałaś ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny przepis. Na pewno będę z niego częściej korzystać.

      Usuń
  2. Skoro kolejna osoba zachwyca się tak przygotowanym bobem to też się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada smakowicie .. ja zazwyczja jadlam tylko sam bob ! musze to nadrobic:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...