Składniki:
- 0,5 kg bobu,
- 30 dag pomidorków koktajlowych,
- 2 ząbki czosnku (ja akurat go nie dodałam, gdyż jechaliśmy na wesele i nie chcieliśmy nim zionąć),
- 2 łyżeczki posiekanego koperku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ale sprawdzamy, by środek był miękki, a nie skórka, gdyż po ugotowaniu i tak ją zdejmujemy, a nie chcemy by zrobiła się papka. W tym czasie umyte pomidorki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu, solimy i pieprzymy, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.
W miseczce mieszamy ze sobą cytrynę, oliwę oraz przyprawy. Dodajemy też koperek. Obrany bób i upieczone pomidorki łączymy z posiekanym czosnkiem, zalewamy przygotowanym sosem i całość delikatnie mieszamy. Najlepiej smakuje na ciepło.
Przepis dodaję do akcji:
Miło mi, że wykorzystałaś ten przepis;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Na pewno będę z niego częściej korzystać.
UsuńSkoro kolejna osoba zachwyca się tak przygotowanym bobem to też się skuszę :)
OdpowiedzUsuńWarto :)
Usuńwyglada smakowicie .. ja zazwyczja jadlam tylko sam bob ! musze to nadrobic:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam