poniedziałek, 2 lipca 2012

Kawa cappucino

Kawę uwielbiam, choć taką dość delikatną. Ostatnio moją ulubioną jest kawa mrożona, ale przepadam również za cappucino własnego wykonania. Gorąco polecam, bo jest tak pyszna, że rzadko kiedy kończy się u mnie na jednej filiżance.
Przepis zaczerpnięty z "Kuchni Polskiej" Ewy Aszkiewicz.



Składniki (na 2 porcje):

- 2 filiżanki mleka,
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżeczki cukru,
- bita śmietana,
- starta czekolada.

Sposób wykonania:
Filiżanki trzymamy we wrzątku. Podgrzewamy w garnuszku mleko tak długo, aż prawie zacznie się gotować (nie gotujemy!) i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Dosypujemy cukier i kawę. Dokładnie mieszamy do lekkiego spienienia i połączenia składników. Gorącą kawę wlewamy do wygrzanych filiżanek, nakładamy bitą śmietanę i ozdabiamy obficie startą czekoladą.


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam kawy wszelkiej maści, więc ta też mi się podoba. Piękna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Za zwykłą kawą nie przepadam, ale cappucino? Pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo jest inna, bardziej czekoladowa, niż kawowa.

      Usuń
  3. Na cappucino zawsze do kawiarni chodziła, teraz będę się domową rozpieszczać. Dzięki za przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W weekend po śniadanku i po południu taka kawka jest rewelacyjna. Polecam.

      Usuń
  4. prawdziwe, słodkie i mooocno śmietankowe!
    oj, lubię ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie takie, jak napisałaś :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...