Jako, że sezon truskawkowy w pełni, trudno nie skorzystać z wszelkiego rodzaju ciast z ich udziałem. Tym razem truskawki zostały zmiksowane i położone na dwie warstwy ciasta i budyniu. Efekt niesamowity. Pomysł pochodzi od Agi.
Składniki:
na biszkopt:
- 2 jajka,
- 100 g mąki,
- 100 g cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
na budyń:
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 3 szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru (jeśli budyń jest z cukrem, to pomijamy),
na mus truskawkowy:
- 700-800 g truskawek,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 14 g żelatyny,
- 1/3 szklanki gorącej wody.
Sposób wykonania:
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do kwadratowej formy (nie za dużej) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tylko na spodzie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez 20 minut.
Budyń rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część zagotować, po czym wlać rozpuszczony budyń i dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego wystudzenia przykrywając go folią, by nie zrobiła się sucha skorupka.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zmiksować truskawki z cukrem. Dodać żelatynę i wymieszać.
Lekko przestudzony budyń wlewamy na upieczony i wystudzony biszkopt, czekamy aż całkowicie wystygnie. Wtedy delikatnie wlewamy mus truskawkowy i odstawiamy do lodówki, by mus całkiem stężał.
Przepis dodaję do akcji:
Cudne to ciasto. Chętnie bym kawałek zjadła :-)
OdpowiedzUsuńPozostaje zrobić :)
UsuńWygląda bardzo kusząco:) Taki mały kawałeczek do kawki poproszę:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ciasto jest idealne na upał.
UsuńRewelacyjne! Już mi się podoba.
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci. Fakt, że wizualnie pięknie się prezentuje.
Usuńjaka jest wielkosc tej blaszki?
OdpowiedzUsuńOkoło 20x30 cm. Jeśli mamy większą formę, dajemy więcej budyniu i truskawek na masę.
Usuńmam blaszkę 24x29 to ile więcej tego budyniu i truskawek?
OdpowiedzUsuńNo to właśnie jest mała blaszka, więc proponuję ilość składników zgodną z podanym przepisem.
Usuńpani napisala że użyła blaszki 20x30 więc troszke mniejszej
OdpowiedzUsuńTo wszystko zależy, jakiej wysokości warstwy chcemy otrzymać. Ja bym dała budyniu tyle samo (2 paczki), a truskawek ok. 1 kg, bo im więcej, tym lepiej :)
Usuńczy można użyć mrożonych truskawek?
OdpowiedzUsuńOczywiście.
Usuń