poniedziałek, 4 czerwca 2012

Ognisty kurczaczek

Kurczaka lubię w każdej postaci, a to istotne, jako że ogólnie nie jestem fanem mięsa. To, które jadam, musi być jak najmniej suche, najlepiej z jakimś sosem. Zatem ten przepis od razu przypadł mi do gustu. Jest bardziej pikantny niż kurczak tradycyjnie pieczony w piekarniku. Sos ma ciekawy smak, zatem warto go wykorzystać do polania naszego dodatku do mięsa, na który idealnie nadaje się kasza kus-kus.

Składniki:

- dowolna część kurczaka (ja dałam podudzia, można podać same udka),
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 listki lubczyku (ew. zmielony),
- 1/2 szklanki pikantnego ketchupu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne,
- natka pietruszki.

Sposób wykonania:

Listki wegety zalewamy małą ilością wrzątku z dodatkiem soli. Kurczaka myjemy, posypujemy lekko solą, pieprzem, słodką papryką i polewamy wywarem z lubczyku (jeśli nie mamy listków, to po prostu kurczaka nasmarowujemy mielonym lubczykiem). Tak doprawione udka podsmażamy na patelni ok. 10 minut na każdej ze stron.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. W tym czasie przygotowujemy ketchup, który mieszamy z pieprzem cayenne, imbirem, ziołami, posiekaną pietruszką i miodem.
Następnie kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem. Przykrywamy go pokrojoną w krążki cebulą i drobno pokrojonym czosnkiem.
Kurczaka zalewamy sosem z ketchupu i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut. Co jakiś czas można kurczaka obrócić, by cały był obtoczony powstałym sosem.
Kurczak idealnie pasuje do kaszy kus-kus, którą również mieszamy z poszatkowaną natką pietruszki i zalewamy wodą z dodatkiem wywaru z lubczyku.


6 komentarzy:

  1. Lubię wszelkie nowe pomysły na wykorzystanie kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że jest ktoś zainteresowany mięsem, a nie tylko słodkościami ;)

      Usuń
  2. Ciekawa jestem czy można ketchup zastąpić passatą pomidorową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można, choć smak będzie inny. Ale może lepszy. Jednak ketchup ma specyficzny smak. Niektórzy go nie lubią.

      Usuń
    2. No właśnie, średnio lubię ketchup.

      Usuń
    3. To spokojnie bym użyła passaty.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...