czwartek, 14 czerwca 2012

Gulasz wołowy tradycyjny

Gulasz każdy zna i robi według różnych przepisów. Tę wersję robiła zawsze moja mama. Jest to wersja raczej tradycyjna, jednak wciąż wykorzystywana w naszej kuchni.




Składniki:

- 0,5 kg karkówki,
- 30 dag pieczarek,
- 1 czerwona papryka,
- 1 duża cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego.

Sposób wykonania:

Mięso smażymy na rozgrzanym oleju około 1,5 godziny podlewając wodą w razie potrzeby. De facto czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na koniec solimy i pieprzymy mięso. Co jakiś czas podlewamy je wodą. W osobnym garnku rumienimy cebulę i dodajemy pokrojone w większe kawałki pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy jeszcze przez 15 minut. Gdy mięso jest już miękkie, łączymy je z pieczarkami. Możemy dolać więcej wody i zaciągnąć mąką wymieszaną w wodzie. Wtedy będziemy mieć więcej sosu.
Gulasz podajemy z kaszą lub ziemniakami.

5 komentarzy:

  1. Moja mama zawsze robiła taki gulasz. Idealny jest z kaszą i ogórkami kwaszonymi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja też w tym zestawieniu najbardziej lubię, tylko mąż za kaszą nie przepada.

      Usuń
  2. właśnie zrobiłam ten gulasz. I jest baaardzo smaczny. Nie mogłam zmiękczyć mięska, nawet po prawie 3 godzinach, ale łyżeczka musztardy pomogła i mięsko pięknie skruszało. Dzięki bardzo i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. A metody z musztardą nie znałam. Będę miało to na uwadze :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...