piątek, 1 czerwca 2012

Ciasteczka bezowe z kremem kakaowym

Bezy są pyszne, to każdy wie. Ale już nie każdy wie, jak ciekawe rzeczy można wykonać z niepozornych białek jajka. Robiąc tort bezowy, którego nie mam szczęścia umieścić na blogu, podłapałam smak bezy i od razu postanowiłam zrobić coś jeszcze. Białek miałam dość, więc wystarczyło tylko wykombinować, jak je mądrze wykorzystać. Więc zrobiłam bezy z kakaowym kremem (pomysł na krem pochodzi z Bee Sweet), który idealnie dopełnił słodycz bezy. Efekt był powalający. Bezy były gotowe na godzinę 18:00, a do północy zniknęło ich 2/3. Przy strategicznej grze ze szwagrem i jego żoną (pozdrawiam serdecznie), zajadaliśmy się tymi maleńkimi cudami. Gorąco polecam!



Składniki:

- 3 białka,
- 300 g cukru (Jest zasada, by na każde białko dawać nie mniej niż 100 g cukru, wtedy bezy wychodzą białe i chrupiące. Ja dałam minimum z tego i wyszły. A słodkie i tak są bardzo),
- szczypta soli,
- 250 g serka mascarpone,
- 150 g śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru (tyle wystarczy, gdyż bezy i tak są mocno słodkie),
- 2-3 łyżeczki słodkiego kakao.


Sposób wykonania:

Dobrze oddzielone od żółtek białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Białka powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy lepiej się ubijają. Gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Gotową pianę wkładamy do sac-a-poche i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nadając dowolne kształty.
Gotowe ciasteczka bezowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i grzejemy je przez ok. 3 godziny. Można co jakiś czas otworzyć na chwilę piekarnik, gdyż dostęp powietrza spowoduje, że bezy zachowają swoją biel.

Zimną kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno. Stopniowo dodajemy serek, mieszając delikatnie łyżką. Na koniec dodać kakao i wymieszać do połączenia składników. Odkładamy do lodówki i czekamy na bezy. Gdy te już są gotowe i wystudzone, nakładamy krem kakaowy na każdą bezę. Można dodatkowo posypać słodkim kakao lub startą czekoladą.




16 komentarzy:

  1. Pyszności! Z tymi serduszkami wyglądają tak uroczo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serduszka pozjadały dzieci, bo dla mnie to już było za dużo słodkiego ;)

      Usuń
  2. Mmmm.... Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne, piękne, no po prostu genialne!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci kochana. Moje pierwsze :)

      Usuń
    2. To tym większy powód do dumy, bo dobre bezy ponoć niełatwo zrobić.

      Usuń
    3. Na razie robiłam dwa razy i oba wyszły. Obym tylko nie przestała się przez to starać. Fakt, że zanim się za nie zabrałam, poczytałam mnóstwo rad, jak się je robi, by wyszły. Warto było.

      Usuń
  4. świetny pomysł, łatwy a jaki efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana! Ty masz dar, to wszystko wygląda tak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj smakuje jeszcze lepiej. Już się zastanawiam, kiedy znów zrobić jakieś bezy.

      Usuń
  6. Pięknie Ci wyszły :) świetnie wyglądają ozdobione serduszkami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Te kupne nawet najwspanialsze niech się chowają przy Twoich bezikach !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...