czwartek, 17 maja 2012

Trzecia rzecz do kompletu z rabarbarem - kompot

Jak pisałam wcześniej, dostałam całą masę rabarbaru z ogródka od teściowej. Zrobiłam z niego konfiturę, placek drożdżowy z kruszonką, no i oczywiście do kompletu nie mogło zabraknąć kompotu. Nie chciałam jednak, by był mocno kwaśny lub zawierał dużą ilość cukru, gdyż w większości kompot piją moje dzieci. Zatem rabarbar posłużył jako dodatek do jabłek i gruszek. I w ten sposób kompocik nie był kwaśny, mimo małej ilości cukru. Polecam takie zestawienie.
Dla formalności podaję sposób wykonania, ale chyba każdy go zna.

Składniki:

- 2 jabłka,
- 2 gruszki,
- pół gałązki rabarbaru lub jedna mała,
- woda i cukier.

Sposób wykonania:

Wszystkie owoce kroimy w dowolny kształt i wrzucamy do gorącej wody. Gotujemy, aż dostatecznie zmiękną, po czym dodajemy cukier według uznania i mieszamy do jego rozpuszczenia. Podajemy ostudzony.


Przepis dodaję do akcji:

   Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonem

2 komentarze:

  1. Rabarbarowy to jeden z najsmaczniejszych;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, ale jednak wymaga sporo cukru, jeżeli jest sam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...