środa, 2 maja 2012

Fusilli w kremowym sosie z kurczakiem

Nie wiem czemu, ale dotychczas w swojej kuchni nie stosowałam serka mascarpone. A to wielki błąd, bo jest rewelacyjny! Dodaje potrawie dużo delikatności, śmietanowego smaku. Na szczęście nie mogłam wykonać planowanej potrawy i taki serek mi został. A że miał krótki termin ważności, wyszukałam kilka ciekawych potraw w internecie. A oto jedna z nich, makaron z kurczakiem w sosie z mascarpone. Gorąco polecam, głównie ze względu na niesamowity smak sosu.



Składniki:

- 150 g makaronu fusilli,
- 200 g filetów z kurczaka,
- 100 g sera mascarpone,
- 2 średnie pomidory,
- 1 mała cebula,
- pieprz cayenne,
- płaska łyżeczka cukru,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz,
- oliwa do smażenia.

Sposób wykonania:

Kurczaka kroimy w paski, doprawiam solą i pieprzem, po czym smażymy na oliwie, aż do zezłocenia. W tym czasie makaron gotujemy al dente.
Osobno drobno kroimy cebulę i smażymy na oliwie na drugiej patelni. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do cebuli i dusimy przez kilka minut na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i cytryną. Następnie dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Gdy sos jest już gotowy, dokładamy do niego kurczaka.
Podajemy wraz z ugotowanym makaronem.


Przepis dodaję do akcji:
Pomidorowe inspiracje

10 komentarzy:

  1. Wygląda strasznie apetycznie. Mascarpone ma rzeczywiście ciekawy smak i zastosowanie.
    Lala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz na pewno będę dużo częściej stosować ten serek.

      Usuń
  2. Mascarpone kojarzy się bezwzględnie z tiramisu. W połączeniu z mięsem nigdy nie jadłam, trzeba będzie kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg mnie idealnie nadaje się do potraw wtedy, gdy zazwyczaj dajemy śmietanę. Nie robią się grudki, sos jest gładki, gęsty, lekko słodki. Dla mnie rewelacja.

      Usuń
  3. Przepis rewelacja ,szybko sie robi i smakuje rewelacyjnie, sosik pierwsza klasa :-)))))
    izydor

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No mi tez też sosik strasznie przypadł do gustu. Więc warto go zrobić więcej, by wymoczyć w nim caaały makaron :)

      Usuń
  4. Czesc Tygrysico:) Jakie tu pyszności masz ... mniam. Od samego patrzenia,aż ślinka leci :) Super pomysł, gratuluję! Nie bez powodu akurat mój komantarz znajduję sie pod tym daniem, gdyż zamierzam z niego skorzystać. Dzięki za inspiracje i czekam na dalsze posty. Powodzenia Pozdrawiam Gosia Król( Woźniak )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że podobają Ci się przepisy Gosiu. A tę potrawę polecam ze względu na sosik. Wiele znajomych już go próbowało i byli zachwyceni. Ale uważaj, bo jakoś każdy z nich przesadził z cayenne.
      Cieszę się, że tu zajrzałaś i Ci się podoba. Także zapraszam to korzystania :)

      Usuń
  5. Super danie, polecam!!! raz spróbowałam i będę do tego przepisu wracać! Rewelka- połączenie serka z sosem pomidorowym! smakuje wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że potrawa smakowała. Fakt, że serek tu idealnie pasuje.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...