czwartek, 12 kwietnia 2012

Sałatka jajeczna

Sałatkę jajeczną robiłam po raz pierwszy w  minione Święta Wielkanocne. Przyznam, że sama byłam zaskoczona jej delikatnością i smakiem. Zniknęła ze stołu w jeden dzień. No i jest idealna na każde spotkanie w grupie ludzi, jako zimna przekąska. A z racji zawartości jajek została podana w Wielkanoc.
Przepis zaczerpnięty z "Kuchni Polskiej" Ewy Aszkiewicz.



Składniki:

- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 1 cebula,
- 1 słoik pieczarek w zalewie,
- pęczek koperku,
- 1/2 szklanki majonezu,
- liście sałaty,
- 4 jaja przepiórcze ugotowane na twardo,
- plaster wędzonego łososia (ze względu na koszty można z niego zrezygnować),
- sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Dokładnie odsączony groszek łączymy z majonezem i posiekanymi pieczarkami. Następnie dodajemy kolejno drobno pokrojone jajka, koperek i cebulę. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
Szklany półmisek wykładamy liśćmi sałaty i wkładamy do niego przygotowaną sałatkę. Całość dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki jajkami przepiórczymi i paskami łososia.


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Sałatka jest dość delikatna. Właśnie maż stwierdził, że jeszcze by sobie jej troszkę zjadł :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...