piątek, 13 kwietnia 2012

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku to potrawa, którą jakiś czas temu poczęstowała mnie szwagierka. Strasznie mi to smakowało, a co ciekawe, dzieciom również. Więc zrobiłam.



Składniki na 2-3 osoby:

- nadzienie naleśnikowe:

- 1 słoik sosu meksykańskiego (lub jakiegokolwiek słodko-kwaśnego),
- 0,5 kg mięsa mielonego (może być dowolne, ja użyłam wieprzowo-wołowe),
- 10 dag żółtego sera startego na grubych oczkach.

sos beszamelowy:

- 2 łyżki stołowe masła,
- 2 łyżki stołowe mąki,
- 1 szklanka mleka,
- sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso (ja dodałam troszkę soli, ale nie trzeba przyprawiać). Po chwili dodać sos ze słoika i chwilkę pogotować. Jeśli całość jest mocno wodnista to odparować trochę, żeby farsz nie wypływał z naleśników. A jeśli macie w pobliżu jakieś resztki pomidorów czy ananasa, to też można śmiało wkroić.
Osobno w tym samym czasie robimy naleśniki. Najlepiej zrobić je cienkie i dosyć duże. Gotowe nadzienie nakładamy na naleśniki i zawijamy. Takie naleśniki układamy ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
W osobnym garnuszku przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, aż powstanie gładka masa. Następnie dolewamy po trochu mleka i mieszamy, aż znów będzie gładka masa. I tak na zmianę dolewamy mleko i mieszamy.
Naleśniki w naczyniu żaroodpornym polewamy sosem beszamelowym i wstawiamy do piekarnika na ok. 150 °C, ale nie na bardzo długo, bo boki naleśników lubią się przypiekać w brązową skorupkę :) Tuż przed wyjęciem posypać żółtym serem.


12 komentarzy:

  1. oo z beszamelem jeszcze nie robiliśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A daje więcej lekkości, więc polecam.

      Usuń
  2. Musi być pysznie! To moje smaki, w dodatku z beszamelem.... Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne, dlatego u szwagierki zjadłam aż 3 sztuki! I od razu skorzystałam i zrobiłam to sama.

      Usuń
  3. To o nich kiedyś wspominałaś.
    Aż zrobiłam się głodna od patrzenia na zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to właśnie te. W końcu miałam okazję je zrobić.

      Usuń
  4. Sam widok wzmaga apetyt :-) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Naleśniki po meksykańsku!
    Zawsze zastanawiałam się, co dokładnie do nich potrzeba, ale jakoś nigdy nie pomyślałam, zeby poszperać w necie.
    Teraz nie muszę szukać :)
    Dzięki Kochana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to się cieszę, że masz już przepis na potrawę, którą chciałaś zrobić. Daj znać, jak Ci wyszło :)

      Usuń
  6. Nie ma sprawy, gdy tylko je zrobię, dam Ci znać :) ale na pewno dopiero za jakiś tydzień, może 2 :) teraz niestety mało czasu mam na kuchnie :(
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...