czwartek, 5 kwietnia 2012

Makaron z brokułem

Makaron z brokułem to jedna z najszybciej robionych potraw. Dlatego często mąż serwuje to po pracy. Zawsze robimy to z makaronem penne, ale akurat nie mieliśmy go w domu, więc wykonałam wersję z muszelek. Smak oczywiście jest taki sam, ale jednak polecam tę opcję z penne.



Składniki:

- 1 mały brokuł,
- pół paczki makaronu penne lub trochę mniej muszelek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku,
- olej do smażenia,
- starty ser do posypania.

Sposób wykonania:

Wstawiamy makaron do osolonej wody i gotujemy go al dente.
Na głębszej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno pokrojony czosnek. Uważamy, by go nie przypalić, więc po minucie dokładamy różyczki brokuła. Podsmażamy to przez 2 minuty, po czym dolewamy około 2/3 szklanki wody z gotującego się makaronu. Przykrywamy patelnię i dusimy przez 10 minut mieszając co jakiś czas. Brokuły posypujemy przyprawami i mieszamy. Następnie na patelnię dokładamy odcedzony makaron. Całość mieszamy i trzymamy na patelni jeszcze minutkę.
Po wyłożeniu porcji na talerz, posypujemy ją startym serem.


4 komentarze:

  1. Ciekawe i szybkie danie, ale czy nie jest suche, tak bez sosu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy, ile doda się wody. Fakt, że trzeba na to zwrócić uwagę i zawsze ew. dodać jeszcze parę łyżek wody.

      Usuń
  2. Bardzo lubię brokuły i makaron razem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brokuł w ten potrawie jest o tyle ciekawy, że zachowuje kolor i nie jest zbyt miękki, co potrafi zepsuć jego smak.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...