wtorek, 2 października 2012

Babeczki z kremem i owocami

Malutki dodatek do kawki, który nie ma szans się zmarnować. Jednocześnie drobne pożegnania lata i owoców sezonowych. Kto się skusi?



Składniki:

ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 żółtka,
- 150 g masła,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,

krem:
- 200 g serka mascarpone,
- 150 g śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- szklanka malin.

Sposób wykonania:

Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kawałki masło i mieszamy. Dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozkładamy do wysmarowanych masłem foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy śmietankę , do której dodajemy cukier i serek mascarpone. Tak przygotowanym kremem wykładamy ostudzone babeczki i ozdabiamy owocami.



9 komentarzy:

  1. Ale piękne i na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i potwierdzam, że są pyszne.

      Usuń
  2. Ja sie skusze, ja! Uwielbiam slodycze, nie tylko do kawy! No i rzeczywiscie te babeczki przypominaja o lecie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety lato już za nami, ale mrożone maliny też są dobre :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Tylko trochę szybko znikają. Jedna starcza na dwa kęsy.

      Usuń
  4. Popatrzyłam pociekła ślinka wiec zrobiłam...świetnie smakuje ten delikatny krem z kruchym ciasteczkiem a dodatek owoców dodaje soczystej nutki...boskie są! Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...