wtorek, 7 sierpnia 2012

Pieczony indyk z brzoskwiniami

Nie jestem fanką pieczonego mięsa, w przeciwieństwie do reszty mojej rodziny. Jednak delikatny, pieczony filet z indyka podawany z brzoskwiniami jest jednym z częściej pieczonych mięs w moim domu. Głównie dlatego, że jest to jedyne pieczone mięso, które mi smakuje, dodatek brzoskwiń powoduje, że mięso jest lekkie, a ponadto nie ma problemu, że może być za twarde czy zbyt żylaste. No i przygotowuje się je wyjątkowo łatwo. Polecam zrobić sobie wieczorkiem i przez następne dwa dni, obiad będzie gotowy.
Przepis ten pochodzi z kuchni mojej mamy.



Składniki:

- jeden duży filet z piersi indyka,
- sól,
- 3 łyżki oliwy,
- dużo czerwonej papryki słodkiej i ostrej (po ok. 2 łyżeczki),
- 1 łyżeczka mąki i 1/2 szklanki wody do zasmażki,
- 2 szklanki wody do zalania mięsa,
- puszka brzoskwiń do podania.

Sposób wykonania:

Filet z indyka myjemy i zawijamy na kształt walca. Mięso owijamy białą nitką, by się nie rozwijało. W garnku mocno rozgrzewamy oliwę. Zwinięte mięso posypujemy z każdej strony solą i paprykami. Nie żałujmy przypraw - posypane mięso powinno być aż czerwone od papryki. Gotowe mięso kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony przez około minutę. Będzie mocno skwierczeć i może pryskać, ale chodzi o to, by mięso na wierzchu się lekko spiekło, by zatrzymać jego wilgoć w środku. Gdy indyk będzie opieczony z każdej strony, zmniejszamy ogień, dolewamy wodę do 1/3 wysokości mięsa i pieczemy je przez około godzinę, co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie przygotowujemy zasmażkę i pomału wlewamy do powstałego sosu, cały czas mieszając. Nie trzeba go przyprawiać, gdyż dzięki indykowi i jego przyprawom, sos ma idealny smak.
Z gotowego mięsa delikatnie zdejmujemy nitkę, kroimy je na plasterki i podajemy z ryżem oraz brzoskwiniami z puszki.



Przepis dodaję do akcji:

Smaki naszego dzieciństwa

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam indyka. Świetny pomysł z tym dodatkiem brzoskwiń. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzoskwinia znacznie zmienia tu smak potrawy.

      Usuń
  2. wspaniały obiad, taki bardzo domowy i z pewnością pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Jednak typowo domowe też trzeba jadać, bo ile można nowych rzeczy wymyślać?

      Usuń
  3. Czy to mięso nie będzie suche? Może by tak nadziać je brzoskwiniami i upiec wraz z owocami. Ciekawa jestem co by z tego wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam Cię, że jeśli mięso na początku ostro zarumienisz na mocnym ogniu, to nie będzie zbyt suche. Ponadto po to też są brzoskwinie, które dodają "wilgoci". Jeśli je włożysz do środka, może się zrobić papka, ale może...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...