środa, 25 lipca 2012

Chleb graham orkiszowy

Dziś przedstawiam kolejny chleb firmy "Chleb Polski", tym razem graham orkiszowy. W skład mieszanki wchodzą: mąka pszenna typ 750, mąka ciemna z pszenicy orkisz (20%), mąka pszenna graham (20%), sól. Ten chleb, podobnie jak pozostałe tej firmy, można robić na wodzie, maślance, kefirze lub mleku. By podnieść jego wartość o dodatkowe składniki, np. błonnik, można dodać otręby pszenne. Ja dodałam siemię lniane oraz słonecznik.



Składniki:

- 500 g mieszanki mąk,
- 6 g drożdży instant lub 12 g świeżych rozpuszczonych w ciepłej wodzie,
- 340 ml wody o temperaturze 20-25°C,
- ja dodaję od siebie jeszcze 1/4 łyżeczki soli, gdyż wg mnie w mieszance jest jej za mało.

Sposób wykonania:

Do miski wsypujemy mieszankę mąk, wsypujemy drożdże, ewentualnie sól i wlewamy wodę. Można dosypać też siemię lniane i słonecznik. Całość mieszamy na jednolitą masę przez około 10 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i czekamy aż wyrośnie 30 minut. Ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką deskę, wyrabiamy na podłużny kształt i wkładamy do podłużnej formy (ok. 30 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 210°C. Delikatnie moczymy chleb pędzelkiem i posypujemy np. słonecznikiem. Wkładamy ciasto na 10 minut. Po tym czasie skręcamy piekarnik na 180°C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik, a chleb trzymamy w nim jeszcze przez 15 minut. Chleb wyjmujemy i smarujemy lekko wodą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...