wtorek, 22 maja 2012

Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową

Przepis na to ciasto znalazłam na TEJ stronce i od razu przypadł mi do gustu - czekolada z czekoladą, mniam! W pierwszy możliwy weekend je zrobiłam i niestety w ten sam weekend już go nie było. Takie było smaczne. Kompozycja ciemnej bazy z jeszcze ciemniejszą polewą jest idealna.



Składniki:

na ciasto:

- 1 jajko,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki oleju,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na polewę:

- 6 łyżek wody,
- 125 g masła,
- 6 łyżek cukru,
- 100 g gorzkiej czekolady.

Sposób wykonania:

ciasto:

Jajko z cukrem miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy. W tym czasie do jogurtu dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Wtedy dodajemy jogurt do jajek z cukrem i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, olej, kakao i cynamon. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej cukrem. Pieczemy w 180°C przez 30 minut.

polewa:

W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy wodę, cukier i połamaną na kawałki czekoladę. Cały czas mieszamy, aż do rozpuszczenia i połączenia składników.

Gorącą polewę wylewamy na ciepłe jeszcze ciasto i wkładamy do lodówki, by masa stężała.

27 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Smak ma rewlacyjny. Sama nie wiem, co lepsze, placek czy polewa.

      Usuń
  2. Coś dla maniaków słodkości;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To racja. Ale nie jest przesłodzone.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomite ciasto i jeszcze lepsza polewa...razem duet obezwładniający! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polewa jest jedna z lepszych, jakie jadłam.

      Usuń
  5. Uwielbiam wszystko co czekoladowe, a Twoje ciasto wygląda bajecznie i do tego ta czekolada, super, ja kupuję w Lidlu gotową czekoladę Fin Care do polewania, jest przesmaczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś mam wrażenie, że jak zrobi się samemu, to będzie lepsze :)

      Usuń
  6. Czy mogę użyć zwykłej blaszki jak nie mam tortownicy? Może głupie pytanie, ale studenciak uczy się gotować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście,że tak. Po prostu będziesz miał inny kształt. Powodzenia :)

      Usuń
  7. W składnikach podane jest jedno jajko,a w sposobie przyrządzenia jajka napisane są w liczbie mnogiej. ile jajek należy użyć? jaki rozmiar tortownicy użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajko jedno :). Dziękuję za zwrócenie uwagi. Tortownicę użyłam o średnicy 26 cm.

      Usuń
  8. Ciasto super! Dzisiaj robię je już 2 raz, wszystkim smakowało. Szkoda, że tak go mało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za podzielenie się efektem końcowym :)

      Usuń
  9. a zamiast jogurtu mogę dać śmietanę 18% ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że nie powinno być problemu.

      Usuń
  10. z piekarnikiem w mieszkaniu, które wynajmuję jest coś nie tak... nie ma podziałki temp., ciężko w ogóle włączyć go ( na gaz jest i gaśnie często) i piecze jak szalone. po 10 minutach pieczenia tego ciasta już się spalił cały dół...a na początku tak ładnie pachniało.
    ech o słodka czekolado :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to bardzo mi przykro. Niestety sprawny piekarnik, a przynajmniej opanowany, to podstawa. Generalnie lepiej piec dłużej w niższej temperaturze, niż ciasto spalić.

      Usuń
  11. Czy ten cynamon da się wyczuć podczas jedzenia? Boję się, żeby nie smakował jak piernik...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gwarantuję, że to nie ma nic wspólnego z piernikiem. Sama nie przepadam za cynamonem i wyczuwam go aż zanadto. Tutaj go nie czuć. Do piernika mu za daleko.

      Usuń
  12. reszte skladnikow mieszamy recznie czy miksujemy ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...