poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Potrawka z indyka (z kuchni staropolskiej)

Dziś proponuję delikatne mięsko w sosie śmietanowym. Jakoś małe kawałki mięsa z sosami bardziej mi odpowiadają, niż kawał mięsa z patelni. Jeśli do tego dodamy kluski kładzione lub pyzy, to otrzymamy elegancką potrawkę. Do tego idealnie pasuje jakieś warzywko o wyrazistym kolorze, które ożywi nasz talerz. Proponuję sałatę ze śmietaną, ogórki zielone lub marchewkę.
Przepis zaczerpnięty z "Kuchni Polskiej" Ewy Aszkiewicz.

Składniki:

- 40 dag fileta z indyka (w oryginale była polędwica cielęca, którą również polecam),
- mąka do obtoczenia,
- sól i pieprz,
- oliwa i masło (pół na pół),
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 szklanka gęstej śmietany kremowej.

Sposób wykonania:

Dobrze schłodzone mięso kroimy w poprzek włókien, a następnie w paski długości ok. 1 cm. Każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Zwróćmy uwagę, by każdy kawałek został obtoczony mąką z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso z każdej strony (na tzw. głębokim tłuszczu, zwłaszcza, jeśli będzie to polędwica). Gdy mięso zarumieni się z każdej ze stron, zdejmujemy je z ognia i zalewamy roztrzepaną śmietaną. Do potrawki dodajemy paprykę i ew. jeszcze doprawiamy wedle uznania. Dusimy jeszcze przez minutę.
Potrawkę podajemy z kładzionymi kluskami, grubym makaronem lub pyzami.

6 komentarzy:

  1. Kuchnia staropolska jest smaczna! - ale, kurcze, nieco przyciężka... (szkoda, bo nawet bym chciała poklecić tego typu żarełko - ale potem nie ma komu do dzioba...) >.<

    U nas też niedawno była indycza potrawka - z ryżem, taka w trochę innej wersji, 'dietetycznej'... w sumie niezgorszej! ;P

    (ino możesz sobie przy okazji zerknąć ;])

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój Luby byłby zachwycony takim obiadek

    OdpowiedzUsuń
  3. Indyka możesz zastąpić sojowymi kotlecikami prosto z torebki foliowej lub po całonocnym moczeniu w sosie własnego pomysłu, np, woda z czosnkiem i przyprawami; smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sojowych potraw jeszcze nie próbowałam, ale może kiedyś to nadrobię.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...