poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Tagiatelle ze szpinakiem

Co tu będę dużo przedstawiać. Od jakiegoś czasu szpinak jest jednym z moich ulubionych warzyw i na szczęście dzieciaki też to podłapały. A jeśli da się go połączyć z uwielbianym makaronem, to genialna potrawa jest gotowa.



Składniki:

- 1 paczka mrożonego szpinaku ze śmietaną lub bez, ale liście, a nie tarte,
- porcja dla 2-3 osób makaronu wstążki,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, gałka muszkatułowa do smaku,
- słodka śmietana,
- olej do podsmażenia.

Sposób wykonania:

Godzinę przed przygotowaniem potrawy, wyjmujemy szpinak z zamrażalnika. Latem można użyć oczywiście świeże liście szpinaku, które myjemy i szatkujemy.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek. Cały czas mieszamy, by się nie przypalił i nie nabrał goryczy. Po chwili dorzucamy szpinak i dusimy go pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Jeśli użyjemy świeżych liści szpinaku, dolewamy śmietanę, by liście się nie przypaliły i dusimy je trochę dłużej.
W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron wstążki al dente. Po ugotowaniu odcedzamy go.
Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatułową. Na koniec dodajemy makaron do szpinaku i delikatnie mieszamy. W miarę potrzeby dolewamy jeszcze śmietanę. Jeśli kupiliśmy szpinak ze śmietaną, to dolewamy jej mniej (parę łyżek), jeśli czysty szpinak mrożony, to więcej (ok. 1/2 szklanki), a jeśli świeże liście, to jeszcze więcej (ok. 2/3 szklanki).
Całość posypujemy startym serem.

Smacznego!


 

9 komentarzy:

  1. Tagliatelle con spinachi - jedna z moich ulubionych potraw.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często ją zamawiam w restauracjach włoskich. Na przemian z pomodoro :)

      Usuń
  2. Oj mniam:) Ale pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe, a zarazem proste danie. Lubię takie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na prawdę proste, dlatego często je robimy po pracy.

      Usuń
  4. aaaależ to smakowicie wygląda!! niesamowite :) uwielbiam parmezan...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, lepiej smakuje, niż wygląda :)

      Usuń
  5. ...co myślisz o dodaniu serka mascarpone zamiast śmietany?
    Czy sądzisz że to może być dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie dobre. Sama czasami dodaję właśnie mascarpone zamiast śmietanki.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...