I najważniejsze. Od dziś wrzucam już zdjęcia wykonania mojego męża, którego musiałam zaciągnąć do roboty, by dokumentował moje i swoje kulinarne dzieła.
Składniki:
ciasto:
30 dag mąki,
10 dag cukru pudru,
20 dag masła,
2 łyżki słodkiej śmietany,
2 łyżki kakao.
masa serowa:
1/2 kg sera dwukrotnie zmielonego,
1/2 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
zapach waniliowy,
2 żółtka,
1 jajko,
1 opakowanie budyniu waniliowego.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wyrobić z nich kulę. Ciasto schować na 1 godzinę do lodówki.
Jajka ubić z cukrem, dodać zmielony ser, budyń, cukier waniliowy oraz zapach.
Wyłożyć 2/3 ciasta na okrągłą formę tworząc dookoła brzeg. Na ciasto wylać masę serową, a na nią na tarce o dużych oczkach zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 50 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu sernik pozostawić do wystudzenia w piekarniku o uchylonych drzwiczkach.


Uwielbiam takie serniki, a Twój piękny:) Powodzenia:) Obserwuję!
OdpowiedzUsuńJa też lubię serniki, bo nie sa takie suche. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie ! :) jakby była Twoją sąsiadką, to zapewne miałabyś częstego gościa hehe ;)))
OdpowiedzUsuńNie przeszkadzało by mi to. Bo my w domu nie przejadamy słodkiego. Ja za dużo nie jem, mąż przecież też całego nie da rady. Niestety często słodkie zostaje, ale ostatnio zanoszę je do pracy. Taka sąsiadka by się przydała, która pomogła by mi zjeść to, co robię :)
UsuńMega apetyczny :)
OdpowiedzUsuńFakt, że prezentuje się bardzo ładnie
UsuńWygląda bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuńTu mąż się ucieszył, gdyż stwierdził, że to komplement dla niego, jako fotografa.
UsuńWygląda pysznie, aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńProponuję zrobić. Wbrew pozorom, nie ma z tym dużo pracy.
UsuńUwielbiam ten sernik! Przypomina mi moją ukochaną Babcię, która zawsze go piekła na Święta i inne okazje. Może sama upiekę taki na Wielkanoc?
OdpowiedzUsuńWielkanoc, to dobra okazja do wszelkiego rodzaju słodkiego. A do tego, jeśli darzysz ten sernik sentymentem, to czemu nie. Ja go robiłam i jadłam pierwszy raz.
UsuńTo mój ulubiony sernik z dzieciństwa! Ależ mi smak przypomniałaś!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
A ja go wcześniej nie znałam. Tak przy okazji, gratuluję umiejętności fotografowania potraw. Nic, tylko chce się oglądać. Więc będę :)
UsuńRobię podobny:)
OdpowiedzUsuńWitam :) pysznie wygląda Pani serniczek. Chciałabym go wypróbować. Czy mogłaby mi Pani powiedzieć, jaka była średnica formy? I czy przed położeniem masy serowej podpiekała Pani spód? Czy w 160st kruszonka ładnie piecze się cała? Czy jest miękka przy masie serowej? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚrednica formy to ok. 30 cm. Nic wcześniej nie podpiekałam, wkładałam całość od razu do piekarnika. A co do kruszonki, to upiekła się ładnie, nie była chrupiąca (od zbyt mocnego podpieczneia), ani zbyt miękka od sera.
UsuńPowodzenia w pieczeniu życzę :)
dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź:) Bardzo fajny blog. Pozdrawiam
Usuń