Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki kaszki manny,
- 1 i 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 20 dag masła,
- 120 dag masy szarlotkowej (1,5 dużego słoika). Ja wykorzystałam jabłka z cukrem i cynamonem zrobione przez siebie i zaprawione (przepis). Można użyć gotowej masy szarlotkowej lub zetrzeć na tarce 2,5 kg jabłek ze skórką i wymieszać je z 2 łyżeczkami cynamonu oraz 3 łyżeczkami cukru.
Sposób wykonania:
Suche składniki, czyli mąkę, cukier, kaszkę manną i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i dzielimy na trzy równe części. Jedną część rozsypujemy równomiernie na prostokątną blachę (24x40 cm) wysmarowaną masłem i obsypaną kaszką manną. Na nią wykładamy połowę jabłek. Następnie rozsypujemy drugą część suchego i znów jabłka. Na koniec sypiemy trzecią, ostatnią część suchego. Na nią równomiernie rozkładamy cienkie plasterki zimnego masła. Można również posypać wiórkami kokosowymi, ale ja ich nie użyłam, gdyż nie lubię kokosu.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez 60 minut.
Robiłam, jest smaczne, choć ja jednak wolę tradycyjną szarlotkę.
OdpowiedzUsuńKażda jest inna, ale ta była dla mnie pozytywnym zaskoczeniem.
Usuń