Składniki:
- 50 dag wieprzowiny,
- 1 łyżka smalcu,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka mąki,
- 1 cebula,
- 1 pomidor,
- 1 szklanka soku pomidorowego,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka.
Sposób wykonania:
Mięso kroimy w większą kostkę i oprószamy mąką wymieszaną ze wszystkimi przyprawami. Mięso wkładamy na godzinę do lodówki. W garnku mocno rozgrzewamy oliwę ze smalcem. Wrzucamy mięso i rumienimy je z każdej strony. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy około minuty. Po tym czasie mięso podlewamy połową szklanki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości (około 30 minut). Następnie do garnka dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, sok pomidorowy i całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
Gulasz idealnie smakuje z kładzionymi kluskami.
A co to za kluseczki obok?
OdpowiedzUsuńKluski kładzione. Przepis tutaj: http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/06/kadziemy-kluski.html
Usuń