środa, 19 czerwca 2019

Sorbet truskawkowy

Lody domowej roboty są zdecydowanie najzdrowsze i najsmaczniejsze. Polecam je w upalne dni, szczególnie w okresie dostępności świeżych truskawek. Mają intensywny smak i ponieważ robione są w małych foremkach, nie wymagają mieszania co parę godzin.


Składniki:

- 0,5 kg truskawek,
- niecałe 0,5 szklanki cukru (najlepiej ksylitol, gdyż jest zdrowszy),
- 0,5 cytryny.

Sposób wykonania:

Sok z cytryny podgrzać w garnku i dodać cukier. Podgrzewać tak długo, aż się nie rozpuści. Po ostudzeniu dodać truskawki i zblendować. Masę wlać do pojemników na lody (jeżeli ktoś takich nie posiada, można użyć większego pojemnika). Całość włożyć do zamrażalnika, najlepiej na noc. Lodów nie trzeba mieszać w czasie mrożenia. 
Smacznego!





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...