niedziela, 16 czerwca 2019

Panna Cotta z galaretką

Przepis na lekki orzeźwiający deser na upalne letnie dni. Taka przekąska trzymana wcześniej w lodówce bardzo ochładza. Panna Cotta jest delikatna i orzeźwiająca. Można ją podawać z różnymi owocami oraz z bitą śmietaną.





Składniki:

- 300 ml śmietanki kremówki,
- 150 ml mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 0,5 łyżeczki esencji waniliowej,
- 2 łyżki żelatyny,
- 3 łyżki wody,
- galaretka,
- ew. owoce sezonowe,

Sposób wykonania:

Galaretkę rozpuścić z wodą wg przepisu na opakowaniu. W upalne dni należy dać mniej wody. Letnią galaretkę wlać do pucharków lub szklanek. Można wcześniej wrzucić do nich owoce. Pucharki z galaretką włożyć do lodówki.
Żelatynę wymieszać z zimną wodą i odstawić na parę minut. Do garnka wlać śmietankę z mlekiem, podgrzać i gdy zacznie wrzeć, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Gdy żelatyna się rozpuści, dodać cukier i esencję waniliową. Odstawić do wystudzenia. Czekamy, aż galaretka stężeje, po czym wlewamy zimną śmietankę z żelatyną i znów wstawiamy do lodówki. Na koniec można całość udekorować owocami i/lub bitą śmietaną.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...