piątek, 28 czerwca 2019

Ciasto a la pleśniak z rabarbarem

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które można zrobić z dowolnym owocem, np. truskawkami czy jabłkami. Przepis zaczerpnęłam z książki kulinarnej Mariety Mareckiej.



Składniki:
- ok. 4 łodygi rabarbaru,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 15 g proszku do pieczenia,
- szklanka i 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 30 g cukru wanilinowego,
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- sok z jednej cytryny,
- laska wanilii (można dodać zamiast tego odrobinę ekstraktu z wanilii),
- 3 łyżki śmietany.

Sposób wykonania:

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na niewielkie plastry. W garnku podsmażamy rabarbar, dodajemy 3 łyżki cukru trzcinowego oraz ziarna i skórkę wanilii (lub ekstrakt z wanilii). Całość podgrzewamy około 10 minut.
Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, szklankę cukru trzcinowego oraz 3 żółtka. Dolewamy śmietanę i po kawałku wrzucamy masło. Składniki mieszamy i szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Od ciasta odkrawamy około 1/3 jego część. 
Pozostałe białka ubijamy dodając szczyptę soli, następnie dodajemy po łyżce cukier puder cały czas miksując.
W osobnej misce robimy lukier - dodajemy sok z cytryny oraz 10 łyżek cukru pudru.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niej rozwałkowaną, większą część ciasta. Nakłuwamy je widelcem i wykładamy na nie lekko przestudzony rabarbar. Następnie kładziemy pianę z białek i rozkruszamy drugą część ciasta. 
Do piekarnika  nagrzanego do 160 stopni C wkładamy ciasto i pieczemy przez 40 minut. Przestudzony placek polewamy lukrem i podajemy najlepiej z lodami. 
Smacznego!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...