czwartek, 9 lipca 2015
Naleśniki z mascarpone i truskawkami
Korzystajmy z owoców sezonowych póki jeszcze można. Słodka przekąska na kolację lub deser nadaje się do tego idealnie.
Składniki:
- 1/2 serka mascarpone (ok. 150 g),
- 100 ml śmietany kremówki,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- ok. 1,5 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 200 g truskawek.
Sposób wykonania:
Mąkę, mleko, wodę, jajko oraz sól łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być lejąca i odrobinę gęsta. Na rozgrzanej patelni (ja używam teflonową i bez żadnego tłuszczu) wylewamy placki masy naleśnikowej, rozlewamy ją po całej patelni i smażymy po ok. 1,5 minuty na każdej ze stron.
Osobno miksujemy kremówkę z cukrem. Dobrze ubitą delikatnie łączymy z serkiem mascarpone.
Gotowe naleśniki przekładamy kremem mascarpone i większymi kawałkami truskawek. Zawijamy je w rulon. Dodatkowo możemy ozdobić polewą czekoladową i wyłożyć dodatkowe truskawki w całości.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz