wtorek, 7 lipca 2015

Deser z mascarpone, czekoladą i malinami

Czas owoców sezonowych trzeba wykorzystać maksymalnie. Zapraszam zatem na przepyszny deser czekoladowo-malinowy z dodatkiem serka mascarpone o aromacie cytrynowym.
Pomysł zaczerpnięty z bloga http://relaxtime.blog.pl/



Składniki:

krem mascarpone:

- 150 g serka mascarpone,
- 1 płaska łyżeczka cukru (ja użyłam brzozowego),
- sok z 1 cytryny,
- skórka otarta z 1 cytryny,

krem czekoladowy:

- 50 g czekolady mlecznej,
- 50 g czekolady gorzkiej,
- 100 ml kremówki,
- 2 łyżeczki cukru pudru,

masa malinowa:

- 1,5 szklanki malin,
- 2 łyżeczki cukru pudru,

dekoracja:

- 0.5 szklanki malin,
- 100 ml kremówki,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 2 kostki zmrożonej gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

Aby przygotować masę mascarpone mieszamy wszystkie składniki masy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Serek przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki. 
W tym czasie zagotowujemy kremówkę, zdejmujemy z ognia, rozpuszczamy w niej połamaną czekoladę i mieszamy wraz z cukrem. Odkładamy do wystygnięcia. 
Osobno miksujemy maliny z cukrem.
Gdy masa mascarpone zastygnie, wykładamy na nią masę czekoladową, którą uprzednio lekko miksujemy. Pucharki znów wkładamy do lodówki do zastygnięcia czekolady. Następnie kładziemy mus malinowy.
Na powstałe warstwy kładziemy bitą śmietaną (zmiksowana kremówka z cukrem) i ozdabiamy całymi malinami i startą czekoladą.




9 komentarzy:

  1. Wygląda zachęcająco! Muszę wypróbować ten przepis :) www.starap-anna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser musi być wyśmienity (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trtochę kaloryczny, ale warto raz na jakiś czas zafundować sobie taki rarytas.

      Usuń
  3. Idealny pomysł na gorący dzień, na pewno wypróbuje :) Pozdrawiam :)

    Say Yes to the Kitchen

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam ten deser .Moze wyglada fajnie za to smak pozostawia wiele do zyczenia.Polaczenie mascarpone z cytryna to jakies nie porozumienie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie rewelacja. Właśnie połączenie kwaskowatości cytryny z mascarpone plus slodko-gorzki smak czekolady wraz z kwaśnymi (u mnie z mniejszą o połowę ilością cukru) malinami nadaje deserowi lekkości i świeżości o co by się go nie podejrzewało przy takiej ilości kalorii, jednym słowem pycha😁

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest to jedno z najlepszych połączeń jakie może istnieć. Ja takie przepisy lubię robić w szczególności z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl i oczywiście z wykorzystaniem wysokiej jakości czekolady. Jest to główny składnik więc należy zadbać o to, aby była smaczna.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...