Botwinka, to jedna z moich ulubionych zup. Lubię buraki, botwinę i wszystko, co z tego można otrzymać. Podawałam już przepis na zupę z samej botwinki, ale można też zrobić zupę z większą ilością warzyw. Polecam obie wersje.
- 1-2 buraki,
- 2 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 mały seler,
- 20 dag boczku,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- sól, pieprz,
- 2 łyżeczki cukru,
- sok z połowy cytryny lub ok. 1 łyżki cukru,
- 1 litr wody
- słodka śmietanka do zabielenia.
Sposób wykonania:
Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, korzenie botwiny i buraka trzemy na tarce o dużych oczkach, łodygi kroimy na małe kawałki, a liście szatkujemy. Wszystko wrzucamy do gorącej wody wraz z całą pietruszką, selerem i boczkiem oraz liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy boczek, pietruszkę i seler. Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i przyprawą do zup. Jeśli chcemy, zabielamy śmietanką.
Fajnie, że wróciłaś :). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMiło, że jeszcze jesteś :)
Usuń