A oto prosty i szybki dodatek do dań obiadowych - surówka z kwaszonej kapusty z marchewką. Najlepiej pasuje do dań mięsnych i ryby.
Składniki:
- 0,5 kg kwaszonej kapusty,
- 2 marchewki,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Najpierw sprawdzamy, jak mocno kwaśna jest kapusta. Zbyt kwaśną przepłukujemy kilka razy wodą i odsączamy. Lekko ją szatkujemy. Surową i obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z kapustą. Dodajemy olej, cukier i odrobinę pieprzu. Delikatnie mieszamy i gotowe.
mniam! dokładnie robię tak samo, dodaję jedynie troszkę kminku na lepsze trawienie:D
OdpowiedzUsuńNie lubię kminku :)
Usuńuwiellbiam :-) przepadam :-) mam w lodówce kapustę na te surówkę :-)
OdpowiedzUsuńmoja mama robi taką do wigilijnej ryby - wtedy smakuje wyjatkowo :-)
Mmmm... Jedna z moich ulubionych surowek!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę surówkę - jest prosta i pyszna, czego chcieć więcej?
OdpowiedzUsuń