Przepis pochodzi z książki "Makarony. Wielka księga kucharska".
Składniki:
- 3 duże, bardzo dojrzałe pomidory,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała czerwona papryka,
- 1 litr wywaru z kurczaka i warzyw,
- 1/4 kubka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/4 kubka świeżej bazylii,
- cukier, sól i pieprz do smaku,
- ulubiony makaron.
Sposób wykonania:
W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej posiekane cebulę, czosnek i czerwoną paprykę. Smażymy 10 minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki i wypestkowane pomidory pokrojone w większą kostkę. Smażymy kolejne 10 minut, po czym zalewamy wywarem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Zupę przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy listki bazylii i lekko studzimy. Całość miksujemy, po czym znów powoli podgrzewamy.
W osobnym garnku gotujemy makaron al dente i wrzucamy go do gotowej zupy.
pomidorówka w stylu włoskim jest boska!:) kocham te smaki.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłem, jestem wniebowzięty :D Aż mruczałem jak jadłem, ogólnie zrobiłem sobie włoski dzień, gotując popijałem winko włoskie i podgryzałem ciabatę z oliwkami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Cieszę się, że zupa smakowała. Fakt, że smak ma zupełnie inny, niż tzw. polska pomidorówka.
UsuńPozdrawiam