Składniki:
- jeden duży filet z piersi indyka,
- sól,
- 3 łyżki oliwy,
- dużo czerwonej papryki słodkiej i ostrej (po ok. 2 łyżeczki),
- 2 szklanki wody do zalania mięsa,
- 1 paczka żelatyny,
- 1/2 łyżeczki przyprawy do zup,
- do ozdoby: 2 jajka ugotowane na twardo, groszek konserwowy, 1 ugotowana marchew, natka pietruszki.
Sposób wykonania:
Filet z indyka myjemy i zawijamy na kształt walca. Mięso owijamy białą nitką, by się nie rozwijało. W garnku mocno rozgrzewamy oliwę. Zwinięte mięso posypujemy z każdej strony solą i paprykami. Nie żałujmy przypraw - posypane mięso powinno być aż czerwone od papryki. Gotowe mięso kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony przez około minutę. Będzie mocno skwierczeć i może pryskać, ale chodzi o to, by mięso na wierzchu się lekko spiekło, by zatrzymać jego wilgoć w środku. Gdy indyk będzie opieczony z każdej strony, zmniejszamy ogień, dolewamy wodę do 1/3 wysokości mięsa i pieczemy je przez około godzinę, co jakiś czas obracając mięso.
pieknie podany indyk:) ja też na imprezki robię podobnego:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje. Bez wątpienia masz talent do ładnej prezentacji dań, czego mi, szczerze powiedziawszy brakuje.
OdpowiedzUsuńJak ja dawno czegoś takiego nie jadłam... Wygląda mega apetycznie :D W dodatku całkiem zdrowe -w końcu to indyk :) Coś czuję, że nie oprę się aby przygotować coś takiego :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj takiego indyka przygotuje.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, mniam, mmiam