piątek, 11 stycznia 2013

Indyk w galarecie

Ta potrawa idealnie nadaje się na wszelkie święta, imprezy, spotkania towarzyskie. Ze spokojem można to przygotować dzień wcześniej, by nie tracić czasu przed przybyciem gości.



Składniki:

- jeden duży filet z piersi indyka,
- sól,
- 3 łyżki oliwy,
- dużo czerwonej papryki słodkiej i ostrej (po ok. 2 łyżeczki),
- 2 szklanki wody do zalania mięsa,
- 1 paczka żelatyny,
- 1/2 łyżeczki przyprawy do zup,
- do ozdoby: 2 jajka ugotowane na twardo, groszek konserwowy, 1 ugotowana marchew, natka pietruszki.

Sposób wykonania:

Filet z indyka myjemy i zawijamy na kształt walca. Mięso owijamy białą nitką, by się nie rozwijało. W garnku mocno rozgrzewamy oliwę. Zwinięte mięso posypujemy z każdej strony solą i paprykami. Nie żałujmy przypraw - posypane mięso powinno być aż czerwone od papryki. Gotowe mięso kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony przez około minutę. Będzie mocno skwierczeć i może pryskać, ale chodzi o to, by mięso na wierzchu się lekko spiekło, by zatrzymać jego wilgoć w środku. Gdy indyk będzie opieczony z każdej strony, zmniejszamy ogień, dolewamy wodę do 1/3 wysokości mięsa i pieczemy je przez około godzinę, co jakiś czas obracając mięso.
Upieczonego indyka odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy żelatynę wg przepisu na opakowaniu, dodając do wody przyprawę do zup. Gdy mięso i żelatyna ostygną, kroimy mięso na grubsze plasterki, wykładamy na paterę, ozdabiamy wg uznania jajkiem pokrojonym na plasterki, groszkiem, marchewką i natką pietruszki. Całość zalewamy żelatyną i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Podajemy na zimno.


4 komentarze:

  1. pieknie podany indyk:) ja też na imprezki robię podobnego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie się prezentuje. Bez wątpienia masz talent do ładnej prezentacji dań, czego mi, szczerze powiedziawszy brakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja dawno czegoś takiego nie jadłam... Wygląda mega apetycznie :D W dodatku całkiem zdrowe -w końcu to indyk :) Coś czuję, że nie oprę się aby przygotować coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj takiego indyka przygotuje.

    Wygląda apetycznie, mniam, mmiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...