Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 2 litry wywaru z mięsa (ogonówka, żeberka),
- 3 duże ziemniaki,
- 5-7 suszonych grzybków,
- 10 dag kaszy jęczmiennej,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Gotujemy wywar z mięsa wraz z włoszczyzną, solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Warzywa wyjmujemy, kroimy marchew i pietruszkę na słupki i wrzucamy z powrotem do zupy. Sparzamy suszone grzyby, kroimy je w paski i dodajemy do zupy. Wrzucamy opłukaną kaszę i gotujemy do jej miękkości. W osobnym garnku (by nie zmącić zupy) gotujemy ziemniaki, po czym kroimy je w większą kostkę i na sam koniec dodajemy do zupy. Doprawiamy całość do smaku.
jedna z moich ukochanych zup:)
OdpowiedzUsuńIle kucharek, tyle przepisów. Zupełnie inaczej robię krupnik - bez grzybków suszonych, które dla mnie są tutaj absolutną nowością oraz ziemniaki gotuję w zupie - wrzucam je, gdy kasza jest półmiękka i nieco się rozklei.
OdpowiedzUsuńhttp://skarbnica-smakow.blogspot.com/2012/05/krupnik.html
moja ukochana zupka:)
OdpowiedzUsuńchoć przyrządzam ją ciut inaczej, to twoja z pewnością również jest boska:D