sobota, 19 stycznia 2013

Krupnik po polsku

Krupnik, to jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, pożywna, ciekawa. Zdecydowanie najlepsza wychodzi, gdy mamy porządny wywar z mięsa i warzyw. Mi został wywar z gotowania szynki na obkład, zatem musiałam go dobrze wykorzystać.



Składniki:

- 1 pęczek włoszczyzny,
- 2 litry wywaru z mięsa (ogonówka, żeberka),
- 3 duże ziemniaki,
- 5-7 suszonych grzybków,
- 10 dag kaszy jęczmiennej,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól, pieprz.

Sposób wykonania:

Gotujemy wywar z mięsa wraz z włoszczyzną, solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Warzywa wyjmujemy, kroimy marchew i pietruszkę na słupki i wrzucamy z powrotem do zupy. Sparzamy suszone grzyby, kroimy je w paski i dodajemy do zupy. Wrzucamy opłukaną kaszę i gotujemy do jej miękkości. W osobnym garnku (by nie zmącić zupy) gotujemy ziemniaki, po czym kroimy je w większą kostkę i na sam koniec dodajemy do zupy. Doprawiamy całość do smaku.


3 komentarze:

  1. jedna z moich ukochanych zup:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile kucharek, tyle przepisów. Zupełnie inaczej robię krupnik - bez grzybków suszonych, które dla mnie są tutaj absolutną nowością oraz ziemniaki gotuję w zupie - wrzucam je, gdy kasza jest półmiękka i nieco się rozklei.
    http://skarbnica-smakow.blogspot.com/2012/05/krupnik.html

    OdpowiedzUsuń
  3. moja ukochana zupka:)
    choć przyrządzam ją ciut inaczej, to twoja z pewnością również jest boska:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...