wtorek, 23 października 2012

Tortellini w sosie pomidorowym

Kolejne ekspresowe danie. O ile oczywiście kupimy gotowe pierożki. Uwielbiam je, właściwie z każdym farszem. Czasami potrawę tę robię z farszem mięsnym, czasami szpinakowym. I jedne i drugie są godne polecenia.



Składniki:

- 1 paczka gotowych pierożków tortellini o dowolnym nadzieniu,
- 2 gałązki selera naciowego (jeśli nie mamy, może być cebula, czasami tak robię),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 2 łyżki serka mascarpone lub odrobina słodkiej śmietanki,
- starty ser parmezan.

Sposób wykonania:

Pierożki gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Seler naciowy kroimy w drobniutką kostkę i dusimy na oleju. Jeśli mamy cebulę, robimy to ok. 3-4 minut, jeśli seler naciowy, to znacznie dłużej, by zmiękł. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy jeszcze minutkę. Zalewamy pomidorami z puszki i trzymamy na ogniu około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cukier, a na koniec rozprowadzamy serek mascarpone. Do gotowego sosu wrzucamy ugotowane pierożki, delikatnie mieszamy i podajemy posypane parmezanem.


4 komentarze:

  1. Pyszny pomysł, z sosem pomidorowym jeszcze nie robiłam, a kupiłam dziś w lidlu tortellini z serem, więc chyba będą pasować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej będą pasować. Przynajmniej nie będą takie suche.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...