Dla mnie każdy makaron jest dobry. Ten z boczniakami zwłaszcza. Grzyby te mają delikatny smak, są dość nietypowe, bo blaszkowate, ale jadalne. Jednak kupuję je, bo nie miałabym odwagi spróbować takiego znalezionego w lesie. Podawane w delikatnym sosie o posmaku pomidorów i zagęszczonym serkiem mascarpone, jest miodem na mych ustach. Do tego prezentuje się dość apetycznie, czego potwierdzeniem jest ręka mojego 3-latka, który dobiera się do potrawy, gdy próbuję zrobić zdjęcie :)
Składniki:
- 300 g boczniaków,
- 1 czerwona papryka,
- 1 duże cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 duża łyżka serka mascarpone,
- sól, pieprz i czerwona papryka do smaku,
- olej do smażenia,
- ulubiony makaron.
Sposób wykonania:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno skrojony czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, a chwilę później pokrojone w większe paski boczniaki. Całość dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W tym czasie gotujemy al dente ulubiony makaron. Grzyby przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką, dodajemy koncentrat pomidorowy, a na sam koniec serek mascarpone, który delikatnie rozprowadzamy.
Pomysłowe danie:) Muszę to ugotować!
OdpowiedzUsuńChyba rzadko spotykane, ale polecam :)
UsuńWygląda rewelacyjnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Malwi :)
UsuńWszelkie makarony w połączeniu z delikatnym serkiem i grzybami <3
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam takie zestawienia ;)
UsuńEch Tygrysku, znow narobilas mi smaku grzybkami, ktorych nie mam tutaj sznans dostac... :)
OdpowiedzUsuńNo to strasznie mi przykro. Ale jak zawitasz kolejny raz w Polsce, to proponuję zakup :)
UsuńNo proszę a ja akurat wybieram się na grzyby w niedługim czasie :D Chyba skuszę się na właśnie takie ich wykorzystanie. Ciekawa jestem czy smakowało by to dobrze z innymi grzybkami na wypadek gdybym nie znalazła boczniaków.
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie, choć nie wiem, czy do podgrzybków pasuje papryka czerwona.
Usuń