środa, 12 września 2012

Idealny barszcz

Barszcz to chyba najtrudniejsza dla mnie zupa. Kwestia dobrania ilości składników jest bardzo istotna dla smaku zupy. Kiedyś dostałam od koleżanki idealne proporcje do uzyskania tego niesamowitego smaku.




Składniki:

- 2 jabłka,
- 1 kg buraków,
- 1 łyżka soli,
- 2 kostki rosołowe warzywne,
- 4 łyżki cukru,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach,
- 4 łyżki octu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 litry wody.

Sposób wykonania:

Buraki obrać, wrzucić do garnka, zalać wodą i dodać resztę składników. Jabłka obrać i dodać w całości. Gotować do miękkości buraków. Jabłka i buraki wyjąć, zupę można jeszcze przecedzić przez drobne sito.


9 komentarzy:

  1. racja o dobry barszcz jest trudno;) twoj wyglada idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda i smakuje rewelacyjnie:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Barszcz rewelacja! To chyba jedna z moich ulubionych zup :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam, ale ten idealnie zrobiony. A to sztuka.

      Usuń
  4. Napiła bym się teraz takiego barszczyku;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierz mi, że ja też, bo już mnie łapie przeziębienie.

      Usuń
  5. Nastawiłam,ugotowałam,sprobowałam i...................prawie spadłam z krzesła.Ten barszczyk to jest mistrzostwo swiata.Zadnych dodatkowycyh podchodów z przyprawami.Lubie takie gotowanie.Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...