Barszcz to chyba najtrudniejsza dla mnie zupa. Kwestia dobrania ilości składników jest bardzo istotna dla smaku zupy. Kiedyś dostałam od koleżanki idealne proporcje do uzyskania tego niesamowitego smaku.
Składniki:
- 2 jabłka,
- 1 kg buraków,
- 1 łyżka soli,
- 2 kostki rosołowe warzywne,
- 4 łyżki cukru,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach,
- 4 łyżki octu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 litry wody.
Sposób wykonania:
Buraki obrać, wrzucić do garnka, zalać wodą i dodać resztę składników. Jabłka obrać i dodać w całości. Gotować do miękkości buraków. Jabłka i buraki wyjąć, zupę można jeszcze przecedzić przez drobne sito.
racja o dobry barszcz jest trudno;) twoj wyglada idealnie:)
OdpowiedzUsuńWygląd to jest pikuś, chodzi o ten smak :)
UsuńWygląda i smakuje rewelacyjnie:) mniam
OdpowiedzUsuńBarszcz rewelacja! To chyba jedna z moich ulubionych zup :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam, ale ten idealnie zrobiony. A to sztuka.
UsuńNapiła bym się teraz takiego barszczyku;)
OdpowiedzUsuńWierz mi, że ja też, bo już mnie łapie przeziębienie.
UsuńNastawiłam,ugotowałam,sprobowałam i...................prawie spadłam z krzesła.Ten barszczyk to jest mistrzostwo swiata.Zadnych dodatkowycyh podchodów z przyprawami.Lubie takie gotowanie.Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz, jak się cieszę :)
Usuń