wtorek, 11 września 2012

Sernik z kawową nutką

Serniki bardzo lubię, choć robię je dość rzadko. Sama nie wiem czemu. A wielka szkoda, bo dobry sernik jest po prostu rewelacyjny i na pewno jest zdrowszy, niż te mączne ciasta. Jakiś czas temu znalazłam na blogu przepis na sernik z polewą kawową (nie mogę go znaleźć! Więc jeśli się znajdzie autorka, to zaraz odwołam się do bloga), a że ja uwielbiam smak kawy w potrawach, to przepis zapisałam. Dopiero niedawno miałam okazję go wypróbować. No i miło mnie zaskoczył. Po pierwsze swoją lekkością, po drugie swoją ilością, bo wyszedł na prawdę spory, no i tą nutka kawy w smaku. Mmmmm.... bajka.




Składniki:

spód:
- 120 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego,
- 160 g cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 120 g masła,
- 8 białek,
- 6 żółtek,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- parę kropli aromatu waniliowego,
- szczypta soli,

masa kawowa:
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżki gorącej wody.

Sposób wykonania:

Składniki na spód wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć je między dwa kawałki folii spożywczej i rozwałkować na kształt tortownicy o średnicy ok. 32 cm, po  czym delikatnie przełożyć na dno tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C na 12 minut. Wyjmujemy i odkładamy do wystudzenia.
W tym czasie dwukrotnie mielimy ser. Osobno ucieramy żółtka z cukrami, dodajemy kawałki miękkiego masła i ucieramy. Masę łączymy z twarogiem i mieszamy do połączenia składników.
W oddzielnej misce ubijamy białka z solą na sztywną masę, którą delikatnie i stopniowo, na przemian z mąką ziemniaczaną, przekładamy do masy serowej. Dodajemy aromat waniliowy i całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy na tortownicę i ponownie pieczemy w temperaturze  170°C przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 °C i pieczemy przez kolejne 75 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę kawową. Rozpuszczamy kawę we wrzątku, mieszamy, studzimy i łączymy z cukrem oraz kwaśną śmietaną. Masę wylewamy na sernik natychmiast po upływie 75 minut pieczenia i dopiekamy kolejne 15 minut. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, po czym przekładamy do lodówki na kilka godzin (niestety u mnie nie dało rady, połowa zniknęła przed włożeniem do lodówki, jednak potwierdzam, że warto to zrobić).



Przepis dodaję do akcji:

10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...