niedziela, 5 sierpnia 2012

Rewelacyjny sposób na wykorzystanie papierówek

Dostałam z pracy dwie siatki papierówek. Można z nich zrobić jabłecznik, ale robię je dość często i mi się znudziły. Miałam ochotę na coś wyjątkowego. Szukałam, szukałam, no i znalazłam. Rożki z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym. A przynajmniej smakuje i wygląda, jak ciasto francuskie. Rewelacja. Powiem szczerze, że są to najlepsze ciastka, jakie do tej pory robiłam. Zaniosłam do pracy, zniknęły w 15 minut, reszta w domu równie szybko. Już zaplanowałam, że w następny weekend zrobię je ponownie. Bo warto. Przepis znalazłam tu i lekko go zmodyfikowałam.



Składniki:

- 300-320 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 1 kwaśna śmietana (180 g),
- 1 żółtko,
- 1 białko do posmarowania,
- cukier do posypania,
- 0,5 kg papierówek,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób wykonania:

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do garnka z cukrem i cynamonem, smażymy około 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę, masło, żółtko i śmietanę łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Generalnie mąki dajemy tyle, by ciasto dało się rozwałkować. Wyrobione ciasto kładziemy na blat mocno podsypany mąką i rozwałkowujemy dość grubo (około 3 mm). Wykrawamy kwadraty o boku ok. 5-7 cm. Na środek każdego kwadratu kładziemy jabłka i zlepiamy końce. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem i posypaną kaszką manną (ew. cukrem). Ciasteczka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez około 15-20 minut. Wierzch musi być lekko zarumieniony i niezbyt miękki.



32 komentarze:

  1. Rzeczywiście, bardzo rewelacyjny sposób. Zjadłabym takie, oj zjadłabym. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie :)...i zapewne nie tylko wyglądają, ale i smakują wybornie:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj smakują jeszcze lepiej. Sama jestem nimi zachwycona.

      Usuń
  3. polecam;] ale jeszcze szybciej z ciastem francukskim ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybciej, ale takie własnej roboty jest o niebo smaczniejsze.

      Usuń
  4. Papierówki to najlepsze jabłka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze - pierwszy raz wykorzystałam je w kuchni i potwierdzam.

      Usuń
  5. Papierówki już jakiś czas temu widziałam i pomyślałam, że dobrze byłoby je wykorzystać. Twój pomysł jest świetny! wyglądają bardzo smacznie i na pewno spróbuję, ale z racji, że mam ochotę na ciasto francuskie, zrobię z ciastem francuskim. Dziękuję za podsunięcie pysznego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierz mi, że to ciasto smakuje jak francuskie i robi się błyskawicznie. Chyba, że typowo francuskie chcesz zrobić sama. Ale kupne, to już nie to samo.

      Usuń
  6. świetnie wyglądają, przepis warty zapamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj te rożku muszą smakować rewelacyjnie! samej mi się takich zachciało

    OdpowiedzUsuń
  8. mam zamiar wykorzystać ten przepis :) już kopiuję do mojego wirtualnego przepisownika. W najbliższej przyszłości kupię jabłka i na pewno zrobię te ciacha ^^ ciekawe, jakie by wyszły, jakby do środka włożyć serek homo albo mus jabłkowy zamiast jabłka? ;] może spróbuję tak zrobić, eksperymentów nigdy dosyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, czy z serkiem nie będzie to za ciężkie, ale spróbować możesz. Mus jabłkowy jak najbardziej :)

      Usuń
  9. Mam do zneutralizowania jeszcze siatkę papierówek, może by je zamknąć w takich rożkach? Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne :-)
    Pamiętam takie z dzieciństwa i na pewno je zrobię!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pomysł się spodobał. Jestem ciekawa wrażeń :)

      Usuń
  11. Świetny pomysł!!! Zwykle robię wersję dla leniwców, czyli z gotowym ciastem francuskim, ale takie z domowym są o niebo lepsze. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na prawdę o niebo. Ale nie ma z tym jakoś specjalnie dużo pracy, więc warto poświęcić troszkę więcej czasu.

      Usuń
  12. Przepis wykorzystałam i wyszły naprawdę pyszne :) Mam nadzieje, że się nie gniewasz ze wykorzystałam przepis, oczywiście podałam źródło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że się nie gniewam. W końcu po to się publikuje przepisy, by je wykorzystywać. Cieszę się, że smakowały.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...