Przepis ten pochodzi z kuchni mojej mamy.
Składniki:
- jeden duży filet z piersi indyka,
- sól,
- 3 łyżki oliwy,
- dużo czerwonej papryki słodkiej i ostrej (po ok. 2 łyżeczki),
- 1 łyżeczka mąki i 1/2 szklanki wody do zasmażki,
- 2 szklanki wody do zalania mięsa,
- puszka brzoskwiń do podania.
Sposób wykonania:
Filet z indyka myjemy i zawijamy na kształt walca. Mięso owijamy białą nitką, by się nie rozwijało. W garnku mocno rozgrzewamy oliwę. Zwinięte mięso posypujemy z każdej strony solą i paprykami. Nie żałujmy przypraw - posypane mięso powinno być aż czerwone od papryki. Gotowe mięso kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony przez około minutę. Będzie mocno skwierczeć i może pryskać, ale chodzi o to, by mięso na wierzchu się lekko spiekło, by zatrzymać jego wilgoć w środku. Gdy indyk będzie opieczony z każdej strony, zmniejszamy ogień, dolewamy wodę do 1/3 wysokości mięsa i pieczemy je przez około godzinę, co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie przygotowujemy zasmażkę i pomału wlewamy do powstałego sosu, cały czas mieszając. Nie trzeba go przyprawiać, gdyż dzięki indykowi i jego przyprawom, sos ma idealny smak.
Z gotowego mięsa delikatnie zdejmujemy nitkę, kroimy je na plasterki i podajemy z ryżem oraz brzoskwiniami z puszki.
Przepis dodaję do akcji:
Uwielbiam indyka. Świetny pomysł z tym dodatkiem brzoskwiń. :)
OdpowiedzUsuńBrzoskwinia znacznie zmienia tu smak potrawy.
Usuńwspaniały obiad, taki bardzo domowy i z pewnością pyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Jednak typowo domowe też trzeba jadać, bo ile można nowych rzeczy wymyślać?
UsuńCzy to mięso nie będzie suche? Może by tak nadziać je brzoskwiniami i upiec wraz z owocami. Ciekawa jestem co by z tego wyszło.
OdpowiedzUsuńZapewniam Cię, że jeśli mięso na początku ostro zarumienisz na mocnym ogniu, to nie będzie zbyt suche. Ponadto po to też są brzoskwinie, które dodają "wilgoci". Jeśli je włożysz do środka, może się zrobić papka, ale może...
Usuń