Składniki (na 4 porcje):
- 400 ml jogurtu naturalnego,
- 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym,
- 1 szklanka wody,
- 1/2 szklanki porzeczek,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżeczki cukru pudru.
Sposób wykonania:
W szklance gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Jogurt miksujemy do lekkiego spienienia, po czym powoli wlewamy wystudzoną galaretkę. Całość ubijamy na lekką pianę. Do pucharków rozkładamy porzeczki i zalewamy je jogurtem z galaretką. Wstawiamy do lodówki aż do stężenia.
Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i przy pomocy sac-a-poche ozdabiamy pucharki krótko przed podaniem. Na wierzch można wyłożyć jeszcze owoce sezonowe; pozostałe porzeczki, maliny czy jagody. Ja dodałam maliny, by osłodzić lekko deser.
cudownie wygląda, ale musi być pyszne
OdpowiedzUsuńTa pianka jest rewelacyjna. Sama się nią zachwycam za każdym razem, gdy ją robię.
Usuńśliczna jest ta Twoja pianka
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńlubię takie desery w miseczkach, są idealne do powolnego machania łyżeczką i delektowania się smakiem
OdpowiedzUsuńTeoretyczie. Ale ja tego deseru nie jem zbyt wolno :)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że jak zobaczyłam, to nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam? Jest bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuńNo to się cieszę, że smakowało. Ja wracam do niego dość często.
Usuń