poniedziałek, 9 lipca 2012

Zatrzymajmy brzoskwinie w słoiku

Afera związana z tortem bezowym pozwoliła mi natknąć się na przepis Margarytki, która pokazała, jak zaprawić brzoskwinie. Nie omieszkałam skorzystać z jej sposobu na przechowanie tych pysznych owoców.



Składniki:

- 2 kg brzoskwiń,
- 1 litr wody,
- 1 szklanka cukru,
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Sposób wykonania:

Brzoskwinie obrać i pokroić na ćwiartki. W tym czasie zagotować wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Przygotowane brzoskwinie wkładamy do wody i gotujemy je około 5 minut (zależy to od twardości owoców). Brzoskwinie układamy warstwami do wyparzonych słoików i zalewamy je powstałym syropem.
Nie do końca zakręcone słoiki wkładamy do garnka wyłożonego gazą lub ściereczką i zalanego wodą do połowy ich wysokości. Zagotowujemy wodę w garnku i na małym ogniu trzymamy je przez 30 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy, dokręcamy i studzimy do góry dnem.
Tak powstałe owoce możemy wykorzystać do ciast lub kompotów.



Przepis dodaje do akcji:

Konfitury

9 komentarzy:

  1. pysznie będzie zimą wyjąć ze słoika takie duze kawałki owoców.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To racja. Tej zimy pierwszy raz będę miała taką okazję i cieszę się z tego.

      Usuń
  2. Szalejesz Kochana z przetworami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hihihi... jaka tam afera? Ot zwykła niewiedza, ja nie mam za złe :-) Ale cieszę się, że znalazłaś u mnie coś dla siebie :-) Niestety, w tym roku brzoskwinia moich rodziców zmarzła i ani jednego owocka nie ma, a rok temu 120 kg z jednego drzewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups, 2 late temu a nie rok :-) Za szybko ten czas leci :-)

      Usuń
    2. Brzoskwinie miałam kupne, więc nie było ich dużo. Własne mam tylko maliny, porzeczki i agrest. Ale tylko parę krzaczków, a owoce są na bieżąco zjadane przez dzieci.

      Usuń
  4. Dziękuję za przepis, dzięki tobie mogłam przygotować odrobinkę zapasów na zimę zamiast kupować puszkowane owoce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to bardzo się cieszę, bo na prawdę warto.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...