Składniki:
- 2 kg truskawek,
- 80 dag cukru (ale to wedle upodobań),
- sok z połowy cytryny lub kwasek cytrynowy,
- ewentualnie 2 żel-fixy.
Sposób wykonania
Generalnie są dwa sposoby wykonania dżemu. Dłuższy, ale zdrowszy oraz krótszy, ale z żel-fixem. Ja część robiłam pierwszym sposobem, część drugim. Podam tutaj oba.
Sposób 1:
Umyte i wyszypułkowane truskawki kroimy na ćwiartki lub połówki, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odkładamy na 2 godziny. Powstały po tym czasie sok odlewamy i wstawiamy truskawki na mały ogień, dodając wpierw cytrynę. Smażymy w otwartym garnku przez godzinę. Dolewamy odlany sok z truskawek i mieszamy. Wstawiamy ponownie na mały ogień i gotujemy tak długo, aż osiągniemy odpowiednią konsystencję. By to sprawdzić, odkładamy odrobinę dżemu na talerzyk i czekamy, aż wystygnie.
Sposób 2:
Do garnka wrzucamy umyte, wyszypułkowane i pokrojone truskawki. Mieszamy je z żel-fixem i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
W obu sposobach można truskawki zostawić pokrojone na kawałki lub je zmiksować blenderem, jeśli wolimy gładki dżem. Ja, w przeciwieństwie do większości, jestem zwolennikiem gładkiego dżemu, więc miksuję truskawki.
Podobnie istnieją dwa sposoby pasteryzowania dżemu.
Pierwszy, to nałożenie gorącego dżemu do czystych słoików, zakręcenie ich od razu i odwrócenie do góry dnem. Tak przygotowane słoiki trzymamy aż do wystygnięcia.
Sposób drugi, to włożenie, nie do końca zakręconych słoików, do garnka wyłożonego gazą lub ściereczką i zalanego wodą do wysokości połowy słoików. Zagotowujemy wodę w garnku i na małym ogniu trzymamy je przez 30 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy, dokręcamy i studzimy do góry dnem.
Przepis dodaję do akcji:
Cudowna czerwień truskawek.
OdpowiedzUsuńDżemów właściwie nie robię. Jedyny, który robiłam, to dyniowo-pomarańczowy. Jest tak pyszny, że nie mogę się doczekać sezonu dyniowego.
Zajrzyj, może się skusisz w odpowiednim czasie :)
http://skarbnica-smakow.blogspot.com/2011/12/do-zakochania-jeden-kes-czyli-dzem.html
Może skorzystam, dziękuję :)
UsuńTen dżem, to też moje pierwsze truskawkowe dzieło. Ale już wiem, że będę je robić co roku.
Domowa konfitura zdecydowanie najlepsza :)
OdpowiedzUsuńFakt, że nie ma porównania do tych kupnych.
Usuńnie ma to jak dobry dżemik
OdpowiedzUsuńZnika w oka mgnieniu ;)
Usuń