środa, 27 czerwca 2012

Sałata na stół!

Ja, pierwotny wróg sałaty, skorzystałam z pomysłu teściowej i dzięki temu mam sposób, na smaczne jej wykorzystanie. Chętnie ją kupuję, by mieć na chlebie, ale szybko się psuje, więc i marnuje. Dlatego zrobienie z niej jarzynki do obiadu jest rewelacyjnym pomysłem.



Składniki:

- 1 główka sałaty,
- 5 rzodkiewek,
- pęczek szczypiorku,
- 1-2 łyżeczki cukru,
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki.

Sposób wykonania:

Liście sałaty umyć i odłożyć do przesuszenia. Każdy liść porwać rękoma do miski (nie kroimy, bo wtedy liście robią się miękkie, zamiast chrupiące). Połączyć z pokrojonymi w pół-kółka rzodkiewkami i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Krótko przed podaniem posypać całość cukrem i zalać śmietanką. Delikatnie wymieszać i podawać. Smacznego :)





Przepis dodaję do akcji:

7 komentarzy:

  1. uwielbiam :) jem caly rok bo nie moge sie oprzec tej surowce:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosta , a przez to wspaniała - smaczniutka !

      Usuń
    2. Ja też uwielbiam, ale niestety tylko ja w moim domu, więc robię rzadko.

      Usuń
  2. na pewno jest pyszna tylko po co ten cukier? czy jest potrzebny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście nie trzeba podawać cukru, jeśli bez niego smak będzie komuś odpowiadał. To jest moja propozycja podania.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...