Skladniki:
- 35 dag mąki pszennej,
- 5 dag mąki kukurydzianej,
- 2 duże jajka,
- 3/4 szklanki wody,
- sól,
- tłuszcz do gotowania.
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy jajka, wodę oraz sól. Dokładnie wyrabiamy przez ok. 10 minut.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i tłuszczu. Metalową łyżkę maczamy w gorącej wodzie i oddzielamy kawałki ciasta. Wrzucamy je na wrzątek i delikatnie mieszamy, by nie przywarły do dna. Gotujemy ok. 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy, przelewamy gorącą wodą i osączamy. Można podawać jako dodatek do mięs z sosem, gulaszy lub polane skwarkami.
Znam , pyszne i proste :)
OdpowiedzUsuńNiby proste, ale jakoś nigdy nie chce się ich robić. A szkoda.
UsuńJa robię na bazie mleka. Pyszne są!
OdpowiedzUsuńFakt, że na mleku również mogą być. Widziałam takie przepisy.
UsuńLubię robić takie kluski do wszelkich sosów. Smaczne są.
OdpowiedzUsuńWtedy obiad jest jakiś lżejszy niż z ziemniakami. Też lubię :)
Usuń