czwartek, 28 czerwca 2012

Kładziemy kluski

Kluski kładzione to idealny dodatek do obiadów zamiast ziemniaków. Rzadko je jemy, ale lubi je chyba większość z nas. Ja za nimi przepadam.



Skladniki:

- 35 dag mąki pszennej,
- 5 dag mąki kukurydzianej,
- 2 duże jajka,
- 3/4 szklanki wody,
- sól,
- tłuszcz do gotowania.

Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy jajka, wodę oraz sól. Dokładnie wyrabiamy przez ok. 10 minut.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i tłuszczu. Metalową łyżkę maczamy w gorącej wodzie i oddzielamy kawałki ciasta. Wrzucamy je na wrzątek i delikatnie mieszamy, by nie przywarły do dna. Gotujemy ok. 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy, przelewamy gorącą wodą i osączamy. Można podawać jako dodatek do mięs z sosem, gulaszy lub polane skwarkami.


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Niby proste, ale jakoś nigdy nie chce się ich robić. A szkoda.

      Usuń
  2. Ja robię na bazie mleka. Pyszne są!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, że na mleku również mogą być. Widziałam takie przepisy.

      Usuń
  3. Lubię robić takie kluski do wszelkich sosów. Smaczne są.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy obiad jest jakiś lżejszy niż z ziemniakami. Też lubię :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...