Składniki:
- 3 białka,
- 300 g cukru (Jest zasada, by na każde białko dawać nie mniej niż 100 g cukru, wtedy bezy wychodzą białe i chrupiące. Ja dałam minimum z tego i wyszły. A słodkie i tak są bardzo),
- szczypta soli,
- 250 g serka mascarpone,
- 150 g śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru (tyle wystarczy, gdyż bezy i tak są mocno słodkie),
- 2-3 łyżeczki słodkiego kakao.
Sposób wykonania:
Dobrze oddzielone od żółtek białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Białka powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy lepiej się ubijają. Gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Gotową pianę wkładamy do sac-a-poche i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nadając dowolne kształty.
Gotowe ciasteczka bezowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i grzejemy je przez ok. 3 godziny. Można co jakiś czas otworzyć na chwilę piekarnik, gdyż dostęp powietrza spowoduje, że bezy zachowają swoją biel.
Zimną kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno. Stopniowo dodajemy serek, mieszając delikatnie łyżką. Na koniec dodać kakao i wymieszać do połączenia składników. Odkładamy do lodówki i czekamy na bezy. Gdy te już są gotowe i wystudzone, nakładamy krem kakaowy na każdą bezę. Można dodatkowo posypać słodkim kakao lub startą czekoladą.
Pyszności! Z tymi serduszkami wyglądają tak uroczo
OdpowiedzUsuńSerduszka pozjadały dzieci, bo dla mnie to już było za dużo słodkiego ;)
UsuńMmmm.... Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Nie tylko wyglądają ;)
UsuńCudne, piękne, no po prostu genialne!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci kochana. Moje pierwsze :)
UsuńTo tym większy powód do dumy, bo dobre bezy ponoć niełatwo zrobić.
UsuńNa razie robiłam dwa razy i oba wyszły. Obym tylko nie przestała się przez to starać. Fakt, że zanim się za nie zabrałam, poczytałam mnóstwo rad, jak się je robi, by wyszły. Warto było.
Usuńświetny pomysł, łatwy a jaki efekt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Mnie też efekt zadziwił :)
UsuńKochana! Ty masz dar, to wszystko wygląda tak pysznie!
OdpowiedzUsuńOj smakuje jeszcze lepiej. Już się zastanawiam, kiedy znów zrobić jakieś bezy.
UsuńPięknie Ci wyszły :) świetnie wyglądają ozdobione serduszkami.
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo.
UsuńTe kupne nawet najwspanialsze niech się chowają przy Twoich bezikach !
OdpowiedzUsuńNo wiesz...dziękuję :)
Usuń