Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 3 marchewki,
- 1 brokuł,
- 1 duża cebula,
- sos sojowy,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- ryż do podania.
Sposób wykonania:
Kurczaka myjemy, kroimy w paski i obtaczamy w sosie sojowym. Odkładamy na minimum 30 minut. Im dłużej poleży, tym kurczak będzie miał intensywniejszy smak. Po "przeleżeniu" kurczaka wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. W tym czasie kroimy obraną marchew na cienkie paski, brokuł dzielimy na różyczki, cebulę kroimy w kostkę. W osobnym garnku podsmażamy cebulę na gorącym oleju, dodajemy marchew i dusimy pod przykryciem. Gdy marchew trochę zmięknie, dodajemy brokuł i dalej dusimy.
Na koniec łączymy warzywa i kurczaka w garnku. Gdybyśmy zrobili to wcześniej, mięso byłoby zbyt miękkie od sosu z warzyw. Podajemy z ryżem.
Smacznego.
Wyglada bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńLubię takie potrawy z warzywami i mięskiem.
OdpowiedzUsuńTomi
No ja właśnie też :)
Usuńmyślę, że bardzo wiele dań robimy tak naprawdę "po polsku" - zazwyczaj nasze spaghetti, risotto, pizza czy właśnie dania chińskie niewiele mają wspólnego z oryginałem ;)
OdpowiedzUsuńRaczej tak, bo tak jesteśmy wyuczeni od pokoleń :). Chyba, że weźmiemy przepis typowo chiński, najlepiej napisany po chińsku (hehe) i nic nie zmienimy.
UsuńPodoba mi się ren przepis. Lubię takie potrawy
OdpowiedzUsuńWierz mi, że jak teściowa coś wymyśli, to naprawdę jest smaczne :)
Usuń