To jedna z moich trzech ulubionych sałatek, obok typowo warzywnej i tej z winogronem. Po raz kolejny, przepis pochodzi od teściowej :). Sałatka jest lekka, smaczna, szybka w wykonaniu, ładnie wygląda i znika w oka mgnieniu. Idealnie nadaje się również jako dodatek do mięs z grilla.
Składniki:
- 1 por,
- 1 zielony ogórek,
- 2-3 jajka,
- puszka kukurydzy,
- puszka kiełków sojowych (ostatnio trudno je dostać, więc daję kiełki fasoli mung),
- 1-2 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Drobno kroimy białą część pora i wkładamy do miski. Gotujemy jajka na twardo, studzimy je i kroimy w kostkę. Dodajemy do pora wraz z pokrojonym w kostkę ogórkiem. Do miski dokładamy odsączone kiełki i kukurydzę. Doprawiamy do smaku i mieszamy z majonezem. I gotowe :)
Sałatkę dodaję do akcji:
Uwielbiam sałatki, a twoja wygląda bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńDziekuję. Ja zjadam ją w jeden dzień :)
UsuńSmacznie się prezentuje ;) w sam raz na lekką kolację.
OdpowiedzUsuńWłaśnie na kolację idealnie się nadaje. Często ta sałatka pojawia się u nas również w święta.
UsuńNiezwykle apetyczna. Uwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńPozostaje spróbować. Nie ma z nią za dużo pracy. Tylko pokrojenie 3 warzyw.
UsuńBardzo wiosenna, apetyczna i wygląda fantastycznie :) Muszę znaleźć kiełki i do roboty :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować. Nie zawiedziesz się.
UsuńFajna ta sałatka,wydaje się być idealna na ciepłe dni:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Dlatego nazwałam ją wiosenną ;)
UsuńSałatkę zrobiłam wczoraj na kolację, była naprawdę pyszna. I co najlepsze bardzo szybko się robi. Muszę przyznać, że Twoje przepisy Tygrysico;)bardzo mi się podobają,są proste, smaczne i szybko się je przyrządza, a to jest ważne szczególnie gdy się jest nowicjuszką w tej dziedzinie:)
OdpowiedzUsuńWiesz....jak się ma dwójkę małych dzieci, to nie specjalnie jest czas, by godzinami siedzieć w kuchni. Ale im starsze, tym czasu więcej na szczęście :)
UsuńRównież dziękuję.
OdpowiedzUsuń