Dziś przedstawiam kolejny wypiek, tym razem z mieszanki firmy "Młyny Wodne". Mieszanka nazywa się "Twój chleb powszedni, pszenno-żytni z orkiszem". W jej skład wchodzą TYLKO: mąka pszenna, żytnia i orkiszowa. Brak wszelkich ulepszaczy. Przepis jest zaczerpnięty z opakowania.
Niedługo przedstawię kolejne wypieki z mieszanek innych firm, a na koniec zrobię jakieś krótkie podsumowanie. O tym chlebie mogę powiedzieć tyle, że robi się go najdłużej, bo najdłużej czeka się na jego wyrośnięcie, ale jest chyba najsmaczniejszy. Na pewno za taki uważa go mój mąż.
Składniki:
- 500 g mieszanki,
- 6 g drożdży suszonych,
- 2 czubate łyżeczki soli,
- 370 ml kefiru (w oryginale jest kwaśne mleko),
- 55 ml wody.
Sposób wykonania:
Do miski wsypujemy mieszankę mąk, wlewamy kefir i zimną wodę, suszone drożdże oraz sól. Równie dobrze można dać świeże drożdże (3 łyżeczki). Należy je wtedy rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i poczekać chwilę, aż wyrosną. Ciasto wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiej i sprężystej konsystencji. Pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie, ciasto wyjmujemy, zagniatamy i formujemy na kształt podłużnej formy (długość ok. 30 cm), do której wkładamy ciasto, po wysmarowaniu jej tłuszczem i posypaniu mąką. Ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy na ok. 60 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 210°C. Przed włożeniem do piekarnika, możemy ciasto lekko zmoczyć pędzelkiem i posypać np. siemieniem lnianym lub słonecznikiem. Tak przygotowaną mieszankę ostrożnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Po wyjęciu chleba, lekko zwilżamy go wodą przy pomocy pędzelka.
Przepis dodaję do akcji:
Pięknie Ci wyrósł ten chlebek. Wygląda strasznie apetycznie.
OdpowiedzUsuńTomwin
No wyrósł, wyrósł tak, że aż pękł ;)
UsuńWygląda bardzo fajnie, zachęciłaś mnie, żeby skorzystać z mieszanki:)
OdpowiedzUsuńMieszanka, to nic innego jak różne mąki. Choć trzeba uważać, bo zdarzają się takie z niepotrzebnymi dodatkami. Ja zawsze patrzę na etykietę i kupuję te, które poza mąką, ew. solą, nic innego nie mają.
Usuń