Jakoś dotychczas miałam problemy z ciastem drożdżowym. Ale jakimś cudem pieczywo mi wychodzi. Zatem stwierdziłam, że spróbuję zrobić placek, którym zawsze się zajadam, gdy tylko zrobi go teściowa. Bez przesady, gdy ona go robi i zjeżdża się rodzinka, jedna blacha znika w ciągu godziny! Dlatego zawsze piecze od razu dwie blachy. Tym razem zrobiłam ja i oczywiście mi wyszedł. A najlepszy jest bez wątpienia ten z aktualnym owocem, który się pojawił w sklepach i "ładujemy" go wszędzie, gdzie się da, czyli z rabarbarem :)
Składniki:
- 1 długa lub 2 krótsze gałązki rabarbaru, ale równie dobrze mogą być to jabłka,
na ciasto:
- 1/2 kostki tłuszczu,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki + 1 łyżeczka cukru,
- 3 jaja,
- 5 dag drożdży,
- 1/2 szklanki mleka,
- szczypta soli,
na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 kostki tłuszczu.
Sposób wykonania:
Tłuszcz roztapiamy i studzimy. W tym czasie w letnim mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mieszamy jaja z cukrem, dodajemy 1 szklankę mąki, następnie wystudzony tłuszcz, znów szklankę mąki, drożdże i resztę mąki z solą. Dokładnie mieszamy, wykładamy na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy na nie pokrojony w plasterki rabarbar i posypujemy kruszonką, którą robimy z wymieszania jej składników.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 °C i pieczemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie piekarnik uchylamy i po 5 minutach wyciągamy placek, by nie wysechł od zbyt długiego leżenia w ciepłym piekarniku.
Przepis dodaję do akcji:
Ale pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Choć dopiero po fakcie zauważyłam, że mąż zrobił zdjęcia nie z tej strony, z której mówiłam, czyli same "dupki".
Usuńo tak i do tego duużooo kruszonki;)
OdpowiedzUsuńNo kruszonki jest tutaj rzeczywiście sporo i w tym cały urok.
UsuńDupki nie dupki, ciasto pyszne!
OdpowiedzUsuńHehe, to racja
Usuńuwielbiam wszystko, co drożdżowe!
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię, choć poza tym plackiem i pieczywem, to ciasta drożdżowe wydają mi się zbyt suche.
UsuńHa a ja nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego z kruszonką, zawsze jadałam u kogoś.
OdpowiedzUsuńA kruszonka powoduje, że ciasto jest lżejsze i mniej suche. Więc warto.
Usuńaaa.. uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńps: dziękuję pięknie za Twój udział w akcji rabarbarowej:*!